Elke gemeente uit het werkgebied van Omnia Wonen heeft een vertegenwoordiger in het bestuur. Dit zijn de ambassadeurs. Zij zijn het directe aanspreekpunt voor huurders uit die woonplaats. Ook helpen zij leden van een bewonerscommissie of bewonersadviesgroep uit die gemeente.
Daarnaast hebben de ambassadeurs veel contact met de woonadviseurs van Omnia Wonen. Zo bespreken zij geregeld wat er speelt in een gemeente. Verder lopen de ambassadeurs vaak een ronde door de wijken met de woonadviseurs om te kijken wat er beter kan. Bij bijzondere gebeurtenissen zoals groot onderhoud zijn de ambassadeurs ook zoveel mogelijk aanwezig bij de voorlichting aan de huurders om wie het gaat.
Prestatieafspraken
Ook overleggen de ambassadeurs over de prestatieafspraken. Dit zijn de jaarlijkse afspraken tussen Omnia Wonen, een gemeente en soms nog andere woningcorporaties of huurdersorganisaties. In deze afspraken wordt vastgelegd wat er het komende jaar voor die gemeente moet gebeuren op het gebied van woonbeleid. Zo zorgen onze ambassadeurs dat er in de plannen rekening wordt gehouden met de wensen van huurders.
Deze prestatieafspraken worden op papier gezet. Daardoor is voor iedereen duidelijk wat er moet gebeuren. Na een jaar kijken wij samen of deze afspraken zijn uitgevoerd. Vaak wordt naast de jaarlijkse afspraken ook vastgelegd wat er over een langere periode moet gebeuren. Dit wordt een raamovereenkomst genoemd.
De afspraken gaan bijvoorbeeld over het bouwen van nieuwe huizen, hoe de huurwoningen worden verdeeld en voor wie die zijn bedoeld. Ook worden er vaak afspraken gemaakt over de hoogte van de huur. De laatste jaren is er veel aandacht voor duurzaamheid en de gevolgen van de energietransitie voor huurders. Daarnaast wordt beleid vastgesteld op het gebied van Wonen, Welzijn en Zorg, met name om oudere huurders langer zelfstandig te laten wonen. Ook leefbaarheid in wijken is vaak onderwerp van gesprek.
De SHOW en Omnia Wonen maken deze afspraken alleen in gemeenten uit het zogeheten kerngebied. Dit zijn plaatsen met veel huurders van Omnia Wonen en waar Omnia Wonen ook een belangrijke rol speelt.
Hieronder kunt u een overzicht vinden van de prestatieafspraken per gemeente.
Ambassadeurs
Arnold Copier
Niet-kerngebied
penningmeester/voorzitter
Ronald Bekema
Regio Harderwijk/Ermelo
Herman Kost
Regio Amersfoort en niet-kerngebied
Secretaris
Alex Hazeleger
regio Woudenberg
Vacature
Regio Amersfoort
Gerard Holster
Regio Nunspeet
Arjan Hopster
Regio Woudenberg
Henk van Kruistum
Regio Woudenberg
Henk Graafland
Vicevoorzitter en Regio Elburg/Harderwijk/Nunspeet
Vacature
Regio Elburg
Grietje van de Rozenberg
Regio Oldebroek
Vacature Elburg
Vacature Amersfoort
Jan Matthijssen
Regio Elburg
Vacature Oldebroek
Prestatieafspraken
Wat zijn prestatieafspraken eigenlijk?
Woningcorporaties maken periodiek afspraken, meestal jaarlijks, met gemeenten en huurdersorganisaties over de prestaties die ze gaan leveren. Dit is zo geregeld in de herziene Woningwet . In die afspraken staat bijvoorbeeld hoeveel en welke woningen corporaties gaan bouwen voor welke doelgroepen. Deze afspraken worden op papier vastgelegd.
Gemeente, huurdersorganisaties en woningcorporaties kunnen met elkaar afspraken maken over zaken als:
• Nieuwbouw van sociale huurwoningen;
• Betaalbaarheid van de woningen;
• Huisvesting van bepaalde doelgroepen;
• Kwaliteit en duurzaamheid van de woningen.
Deze onderwerpen staan ook in het beleidsplan (de ‘woonvisie’) van de gemeente.
Corporaties zijn verplicht om de gemeente en huurdersorganisaties uitgebreide informatie te geven, onder meer:
• De jaarrekening;
• Het jaarverslag;
• Het volkshuisvestelijk verslag;
• Een overzicht van plannen (voor sloop, nieuwbouw etc.)
Ook moet de corporatie inzicht bieden in haar financiële mogelijkheden.
Wat is een Raamovereenkomst?
Om het jaarlijkse proces van prestatieafspraken te vergemakkelijken wordt er in sommige Gemeente ook een Raamovereenkomst opgesteld. Dit is een volkshuisvestelijke afspraak over meerdere jaren meestal vier. Uit deze Raamovereenkomst worden dan jaarlijks prestatieafspraken (meer getailleerd en concreet) gemaakt. Dat is effectiever dan jaarlijks steeds weer van vooraf aan te beginnen. Helaas is het niet mogelijk gebleken om in elke Gemeente tot een Raamovereenkomst te komen.