6 vragen over het verduurzamen van woningen van Omnia Wonen
Dit jaar worden honderden huurwoningen van Omnia Wonen verduurzaamd. Maar wat betekent dat eigenlijk? Wat levert dat u op als huurder? En wat zijn de concrete plannen in uw gemeente? In deze 6 vragen leest u alles wat u moet weten over verduurzamen, energielabels en wat het betekent voor uw energierekening.
Wat betekent verduurzamen in de praktijk?
Een eerste stap bij verduurzamen is dat woningen beter geïsoleerd worden. Daardoor kost het minder energie om de woning ’s winters lekker warm te houden. Ook blijft het zomers dan koeler in huis.
Dat kan door het dak, de vloer, de muren en de ramen aan te pakken. Muren worden vaak beter geïsoleerd door de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur te vullen met balletjes. Soms wordt binnen of buiten een extra wand geplaatst tegen de muur. Ook naden en kieren rond kozijnen kunnen dichtgemaakt worden. Verder kunnen ramen met enkelglas of dubbelglas vervangen worden door HR-glas. Dat isoleert beter door een extra glaslaag of een speciale metalen laag op het glas.
Een volgende stap is dat de verwarming wordt aangepakt. Een cv-ketel wordt dan vervangen door een elektrische warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet. Zonnepanelen op het dak kunnen ook zorgen voor een lagere energierekening.
Wat is een energielabel?
Een energielabel laat zien hoe zuinig een woning met energie omgaat. Het label loopt van A tot en met G. Een woning met label A is heel zuinig, terwijl een woning met label G veel energie verbruikt. Van alle huurwoningen van Omnia Wonen hebben de meesten een goed energielabel. Maar er zijn ook nog zo’n 375 woningen met een E, F of G-label. Die moeten uiterlijk in 2026 minstens label C hebben.
Wat levert het huurders op?
Als eerste is het prettig als een huis lekker op temperatuur blijft en zomers ook aangenaam koel.
Daarnaast kan een beter energielabel elke maand veel geld schelen. Om een beetje een idee te geven: voor een gemiddeld huis kan de energierekening na een sprong van energielabel D naar B al 24 euro per maand lager zijn. Bij een sprong naar label A kan dat oplopen tot 37 euro. Verduurzaming zorgt dus voor lagere woonlasten.
Toelichting: Wij hebben deze schatting gemaakt op basis van gemiddeld energieverbruik per energielabel en het bijbehorende maandbedrag bij een grote energieleverancier. Bij ander energieverbruik of andere tarieven kan het verschil natuurlijk anders zijn.
Wat vindt de SHOW hiervan?
De SHOW is blij dat veel huurders geld zullen besparen op hun energierekening. Vooral huurders in slecht geïsoleerde huizen hebben vaak moeite met rondkomen. Al jaren besteden wij aandacht aan dit probleem van energiearmoede. Daarom hebben wij ook vaak aangedrongen om woningen met een slecht energielabel geen huurverhoging te geven.
Daarnaast is goede isolatie vaak noodzakelijk, omdat alle woningen in de toekomst nu eenmaal zonder aardgas verwarmd moeten worden.
Wat betekent dit allemaal voor de huurprijs?
De huur mag meteen worden verhoogd na het plaatsen van zonnepanelen of een installatie als een warmtepomp.
Na verduurzaming door betere isolatie mag de huur van die woning niet direct omhoog. Maar het verbeteren van huizen kost natuurlijk veel geld. Daardoor heeft dit wel invloed op de jaarlijkse huurverhoging van alle huurwoningen samen. Want Omnia Wonen moet voldoende geld hebben om op langere termijn hun kosten te betalen.
Wat gaat er in mijn gemeente gebeuren?
Er staan meerdere plannen om woningen te verbeteren in de prestatieafspraken van 2025. Dat zijn de afspraken die wij elk jaar maken met Omnia Wonen, een aantal gemeenten en soms een andere woningcorporatie en hun eigen huurdersorganisatie.
Dit jaar wil Omnia Wonen in elk geval 405 woningen verbeteren. Het afgelopen jaar zijn er in Amersfoort al 60 woningen verduurzaamd. Dat was een bijzonder project, want het ging om woningen van meer dan 100 jaar oud die nu energielabel A hebben.
Dit zijn de plannen voor dit jaar uit de prestatieafspraken per gemeente:
Elburg
Omnia Wonen heeft geen woningen met EFG-labels in Elburg. Bijna alle woningen hebben een A, B of C-label.
Harderwijk 22 woningen
Omnia Wonen gaat dit jaar 22 woningen aan de Wilhelminalaan beter isoleren. De woningen gaan daardoor van energielabel E naar B. Deze huizen zijn in 1912 gebouwd voor onderofficieren door een voorloper van Omnia Wonen.
Nunspeet 83 woningen
Dit jaar worden in Nunspeet 83 woningen beter geïsoleerd. Na de werkzaamheden krijgen alle woningen waarschijnlijk energielabel A. Nu hebben drie woningen zelfs nog energielabel G. Alle woningen zijn dan klaar voor verwarming met een (hybride) warmtepomp in de toekomst. Voor 2030 volgen nog 291 woningen die beter worden geïsoleerd. Ook zijn er plannen om bij 1.330 woningen (hybride) warmtepompen en zonnepanelen te plaatsen, als dat lukt met het overvolle stroomnet.
Oldebroek 88 woningen
Omnia Wonen is van plan om dit jaar 88 woningen in Oldebroek beter te isoleren. Een deel van deze woningen heeft nu een E, F, of G-label. Na de werkzaamheden zijn deze woningen klaar voor verwarming met een (hybride) warmtepomp in de toekomst.
Woudenberg 212 woningen
Omnia Wonen wil dit jaar 212 woningen beter isoleren. Een deel van deze woningen heeft nu nog een E, F, of G-label. Na de werkzaamheden zijn deze woningen klaar voor verwarming met een (hybride) warmtepomp in de toekomst.