Energiearmoede steeds groter probleem
Steeds meer mensen krijgen te maken met energiearmoede. Daarmee wordt bedoeld dat mensen een te groot deel van hun inkomen betalen aan energie. Dit komt vooral voor bij huurders van een sociale huurwoning. Daarom besteden wij aandacht aan dit onderwerp op onze huurdersavond van 16 mei 2023.
Door de hogere energieprijzen is het aantal mensen dat last heeft van energiearmoede flink toegenomen. Daardoor leven ongeveer 1 op de 13 huishoudens in Nederland in energiearmoede. De overheid heeft wel maatregelen genomen, zoals de energietoeslag van 1800 euro voor de laagste inkomens. Dat heeft erger voorkomen, maar vaak is het nog niet genoeg.
Huurwoning
Van de mensen die problemen hebben met hun energierekening woont ruim twee derde in een sociale huurwoning. Dat is deels te verklaren doordat deze woningen bedoeld zijn voor mensen met lagere inkomens. Daarnaast mogen huurders weinig doen aan hun huis. Zij kunnen daardoor niet zelf enkel glas vervangen of zonnepanelen plaatsen. Maatregelen als minder stoken of korter douchen zorgen wel voor een lagere rekening, maar zijn soms niet voldoende om problemen te voorkomen.
Het is daarom belangrijk dat woningcorporaties flink inzetten op verduurzamen. Het gaat vooral om het beter isoleren van woningen met een slecht energielabel. Omnia Wonen wil vanaf 2024 woningen met een slecht energielabel versneld isoleren. Bijvoorbeeld door het vervangen van enkel glas door ramen die de warmte beter binnenhouden. Ook extra isolatie in de muren, vloeren en daken zijn belangrijke stappen. Dat zorgt voor een flinke besparing voor huurders. Overigens heeft Omnia Wonen nog maar een paar honderd woningen met een slecht energielabel.
Zonnepanelen
Daarnaast zal Omnia Wonen meer inzetten op het plaatsen van warmtepompen en het plaatsen van zonnepanelen. Dat laatste is mede het gevolg van de inzet van de werkgroep Duurzaamheid van de SHOW, die hier al een aantal jaar op aandringt.
Ook tijdens het maken van de prestatieafspraken is in veel gemeenten gesproken over energiearmoede. In veel plaatsen zijn klusteams actief die mensen met lage inkomens gratis helpen met kleine maatregelen om energie te besparen. Zo kunnen zij bijvoorbeeld tochtstrippen plaatsen en radiatorfolie aanbrengen. Dit geldt bijvoorbeeld voor de gemeenten Nunspeet en Harderwijk.
Huurdersavond
Op onze huurdersavond zal Maarten Groen spreken over dit onderwerp. Hij is energieconsulent bij de Woonbond. Deze organisatie voor huurders besteedt al jaren aandacht aan energiearmoede. De Woonbond heeft ook een Meldpunt Energiealarm. Daar kunnen mensen laten weten dat zij in de problemen komen door hun energierekening.
In zijn presentatie zal Maarten Groen vertellen over de gevolgen van energiearmoede. Ook geeft hij aan wat huurders zelf kunnen doen. Mensen kunnen op de Huurdersavond ook een energiedisplay winnen om inzicht te krijgen in hun energieverbruik. Een extra reden om u aan te melden voor deze afwisselende avond!