Dit zijn de belangrijkste veranderingen voor huurders in 2024
De oliebollen zijn op en 2024 is begonnen. Dat betekent ook dat dingen veranderen voor huurders van Omnia Wonen. Zo stijgt de huurtoeslag en gaat de huur omhoog. Verder kan de rekening voor gas en stroom wijzigen. Ook verdwijnen maatregelen tegen hoge kosten voor energie. Wij zetten de zeven belangrijkste punten op een rij.
Veel mensen hebben in 2024 meer geld te besteden. Dat komt door de stijging van lonen en uitkeringen. Een AOW’er die alleen woont, krijgt bijvoorbeeld elke maand 80 euro erbij. Verder gaan veel pensioenen omhoog. Gezinnen met kinderen krijgen meer geld door verhoging van het kindgebonden budget.
1. Huurtoeslag
Ook de huurtoeslag stijgt met ongeveer 34 euro per maand. Bovendien hebben meer mensen recht op huurtoeslag. De inkomensgrens gaat namelijk omhoog.
Als u al huurtoeslag kreeg, dan heeft de Dienst Toeslagen u een brief gestuurd met het nieuwe bedrag. Kreeg u vorig jaar geen huurtoeslag? Bekijk hier of u er dit jaar wel recht op heeft.
2. Huurverlaging lage inkomens
Dit jaar is er geen huurverlaging voor mensen met een laag inkomen. Behalve als u vorig jaar geen huurverlaging kreeg, maar de laatste zes maanden wel een laag inkomen heeft. Bijvoorbeeld als u werkloos bent geworden of als een medebewoner is verhuisd. Dan kunt u nog het hele jaar vragen om huurverlaging.
Als u dat alsnog krijgt in 2024, dan vervalt de huurverhoging in juli. Als de huurverlaging volgend jaar ingaat, dan mag u in 2025 geen huurverhoging meer krijgen. Kijk hier voor meer informatie.
3. Hogere huur sociale huurwoningen
De huur mag dit jaar weer verhoogd worden van de overheid. Voor de kerst heeft GroenLinks-PvdA nog geprobeerd om een huurstijging tegen te houden. Dat is niet gelukt. Onder andere PVV, VVD, NSC en BBB stemden tegen. Eerder kreeg de SP dat ook niet voor elkaar.
Er zijn een aantal regels voor de huurverhoging. De huur van de meeste sociale huurwoningen mag vanaf 1 juli met 5,8 procent omhoog. Wij gaan de komende maanden met Omnia Wonen bespreken wat de huurverhoging uiteindelijk wordt.
Betaalt u minder dan 300 euro per maand aan huur? Dan mag de huur worden verhoogd met een vast bedrag tot 25 euro per maand. Dit geldt niet als u ook een vrij hoog inkomen heeft.
Bij huurders met hogere inkomens mag de huur omhoog met een vast bedrag tot 50 of 100 euro per maand. Dat is de inkomensafhankelijke huurverhoging. Dit geldt voor huurders met een inkomen vanaf zo’n 52.000 euro. De precieze regels vindt u hier. Het gaat om het inkomen in 2022 van u en andere bewoners samen. Als dat later fors daalt, hoeft u misschien minder huur te betalen. Kijk hier voor meer informatie.
4. Hogere huur vrije sector
De huur van vrije sectorwoningen mag vanaf januari verhoogd worden met 5,5 procent. Het is nog niet duidelijk wat er vanaf mei gebeurt. Minister De Jonge werkt aan een wet om het WWS-puntenstelsel ook te laten gelden voor woningen met een middenhuur. Dan komt er een maximum huurprijs voor vrije sectorwoningen tussen de 148 en 186 punten. Het is niet duidelijk of deze wet er uiteindelijk komt.
5. Energierekening
Enkele vaste kosten van de energierekening veranderen dit jaar. Bij elkaar zorgt dit voor een stijging van ongeveer 11 euro per maand. De belasting op gas gaat wat omhoog. Ook stijgen de kosten voor het netbeheer. Maar de belasting op stroom gaat omlaag. En de overheid geeft meer korting op de energiebelasting.
Dit jaar is er geen prijsplafond meer. Dat is ook niet meer nodig. De meeste prijzen liggen namelijk al onder het prijsplafond. Heeft u geen vast contract en wilt u weten waar u aan toe bent? Dan is het verstandig om een vast contract af te sluiten volgens de ACM. Met een variabel contract kan de energierekening toch nog boven het prijsplafond komen. Want de prijs voor energie is moeilijk te voorspellen.
Ook de energietoeslag verdwijnt dit jaar. Dit was een bedrag dat mensen met een laag inkomen kregen van de gemeente.
6. Noodfonds Energie
Het Tijdelijk Noodfonds Energie blijft dit jaar om energie-armoede tegen te gaan. Wel veranderen de regels. Dit fonds betaalt een deel van de energierekening als uw inkomen laag is in verhouding tot uw energiekosten. Het fonds is ook bedoeld voor middeninkomens.
U kunt steun krijgen van dit fonds als u een laag inkomen heeft en meer dan 8 procent daarvan aan uw energieleverancier betaalt. Mensen met een middeninkomen kunnen steun krijgen als zij meer dan 10 procent van hun inkomen aan energie betalen. De precieze regels vindt u op hun website. In januari kunt u waarschijnlijk hier een aanvraag doen.
7. Nieuwe huisvestingsverordening
De SHOW praat mee over een nieuwe huisvestingsverordening voor 2024 met de gemeenten in het samenwerkingsverband Noord-Veluwe. Daarin staan regels over de verdeling van huizen die vrijkomen.
Gemeenten zijn verplicht om af te spreken welke groepen voorrang krijgen. Vanaf dit jaar zijn er meer mogelijkheden om huizen toe te wijzen aan eigen inwoners of aan mensen met een belangrijk beroep, zoals verpleegkundigen of leerkrachten.
Het samenwerkingsverband Noord-Veluwe bestaat uit de gemeenten Harderwijk, Ermelo, Nunspeet, Putten, Elburg en Oldebroek. Later dit jaar zullen wij meer schrijven over de verdeling van vrijkomende huizen.