SHOW tegen forse huurverhoging
De SHOW is tegen de forse huurverhoging die 1 juli ingaat. Voor de meeste sociale huurders gaat de huur met 5,8 procent omhoog. Ondanks al onze pogingen houdt Omnia Wonen vast aan afspraken met andere woningcorporaties. Als huurdersorganisatie komen wij daar niet doorheen.
Omnia Wonen heeft besloten de huur maximaal te verhogen voor alle sociale huurders. Dat betekent dat de huur verhoogd wordt met het hoogste bedrag of percentage dat van de overheid mag. Iedereen krijgt voor 1 mei een brief van Omnia Wonen over de huurverhoging.
De SHOW heeft Omnia Wonen steeds laten weten dat wij een maximale huurverhoging afwijzen. Wij vinden het jammer dat er geen rekening wordt gehouden met huurders die het moeilijk hebben. In februari hebben wij een voorstel gedaan over wat wij een redelijke huurverhoging vinden.
Zeer teleurstellend
Wij hebben verder in een brief aan Omnia Wonen onze zorgen uitgesproken over de gevolgen voor verschillende groepen huurders. Dit hebben wij ook besproken in de overleggen met de beleidsadviseur en de directeur. Voor ons is een huurverhoging zeker bespreekbaar, maar wel met mate voor mensen met lagere inkomens.
Uit alle gesprekken werd ons al duidelijk dat Omnia Wonen aanstuurde op de maximale huurverhoging. Omnia Wonen zegt zich daarmee te houden aan afspraken die woningcorporaties met elkaar hebben gemaakt. Volgens de Woonbond staan huurdersorganisaties daarmee buitenspel. Overleg met huurders heeft weinig zin als de uitkomst al vaststaat. De SHOW vindt dat zeer teleurstellend.
Welke verhoging geldt voor mij?
U vindt alles uitgebreid terug in de tabel onder dit artikel.
- Huurders met bescheiden inkomens krijgen een verhoging van 5,8 procent.
- Voor hogere inkomens gaat de huur omhoog met een vast bedrag van 50 of 100 euro per maand of een percentage van 5,8 procent als dat hoger is.
- Huurders met een huurprijs onder de 300 euro per maand krijgen een verhoging met een vast bedrag van 25 euro per maand, tenzij zij een hoog inkomen hebben.
- Huurders met een laag inkomen en een woning met een slecht energielabel krijgen geen huurverhoging. Het gaat dan om woningen met het E, F, of G-label. Hier had de SHOW ook op aangedrongen.
Vrije sector
De huurverhoging voor huurders in de vrije sector blijft overigens nog onduidelijk. In de Tweede Kamer worden nog twee wetsvoorstellen besproken. Tot 1 mei mag de huur met 5,5 procent verhoogd worden. Daarna kan er dus nog wat veranderen. Maar wij hebben eerder bereikt dat de huur van de vrije sector bij Omnia Wonen nooit meer verhoogd mag worden dan het overheidspercentage voor de sociale sector. Door de SHOW zal een huurverhoging van de vrije sector dit jaar dus sowieso onder de 5,8 procent blijven.
Maximum huurprijs
De huurverhoging kan lager uitvallen. Voor elke huurwoning geldt namelijk een maximum huurprijs die Omnia Wonen heeft vastgelegd. Bij sociale huurwoningen heet dat de streefhuur. Bij vrije sectorwoningen is dat de markthuur. U kunt bij Omnia Wonen vragen wat de streefhuur of markthuur van uw woning is.
Voorbeeld: U huurt een sociale huurwoning voor 650 euro per maand. Met een huurverhoging van 5,8 procent komt daar maandelijks 37,70 euro bij. Maar als de streefhuur van uw woning 660 euro is, dan is de huurverhoging 10 euro per maand. Anders zou de huurprijs boven de streefhuur uitkomen.