Wat gaat er komend jaar gebeuren voor huurders in Oldebroek? Daarover heeft de SHOW afspraken gemaakt met de gemeente en Omnia Wonen, de andere woningcorporatie DeltaWonen en hun Bewonersraad DeltaWonen. Dit worden prestatieafspraken genoemd. In deze afspraken wordt nagedacht over nieuwe manieren om voor extra huizen te zorgen. Ook zijn er afspraken gemaakt over doorstroming, duurzaamheid en betaalbaarheid.
In 2022 worden nog geen nieuwe woningen gebouwd voor sociale huurders in Oldebroek. Wel worden er plannen uitgewerkt voor de komende jaren. Zo werkt Omnia Wonen aan plannen om de bestaande woningen in het gebied tussen de Spronksweg en Hollanderstraat te vervangen door nieuwbouw. Hierover wordt overlegd met de bewonersadviesgroep (BAG) in Oldebroek. Ook wordt gekeken wat er mogelijk is op het terrein van de brandweerkazerne daar vlakbij, nu deze gaat verhuizen. Door een wijziging in de Woningwet wordt het voor DeltaWonen waarschijnlijk mogelijk om uit te breiden in de kernen Wezep en Hattemerbroek.
Daarnaast werkt de gemeente aan nieuwe ideeën om voor extra woningen te zorgen. Bijvoorbeeld door het splitsen van grote huizen in afzonderlijke kamers en appartementen. Ook wordt onderzocht of het mogelijk is om tijdelijke woningen te bouwen die ongeveer tien tot vijftien jaar meegaan. Omnia Wonen heeft hier al ervaring mee met het project De Pionier in Amersfoort. Dit kan bijvoorbeeld met containerwoningen of prefabwoningen. Deze woningen worden in een fabriek in elkaar gezet en kunnen soms binnen een dag worden geplaatst
Doorstroming
In Oldebroek komt een proef om bij het toewijzen van een huurwoning te kijken naar de grootte van het huishouden. Bijvoorbeeld door woningen met drie kamers te verhuren aan huishoudens van drie personen en niet aan een alleenstaande huurder. Dit moet ervoor zorgen dat de bestaande woonruimte goed wordt gebruikt. Deze proef wordt het komende jaar uitgewerkt.
Alle partijen werken mee aan de verhuiscoach van de provincie Gelderland. Deze coach kijkt met 55-plussers naar de mogelijkheden om te verhuizen naar een beter passende woning. Vaak blijven deze huurders namelijk in een eengezinswoning, terwijl hun kinderen het huis uit zijn. Soms kan het prettig zijn om dan kleiner te gaan wonen of in een appartement. De provincie wil met deze coach en een onkostenvergoeding oudere huurders stimuleren te verhuizen naar een kleinere woning. Daardoor kunnen jonge gezinnen weer in die vrijgekomen eengezinswoning wonen. Op onze website schreven wij eerder dat verhuizen voor deze huurders prettig kan uitpakken. Inmiddels is er dus ook een gratis verhuiscoach.
De gemeente wil ook dat er voldoende betaalbare woningen komen in de particuliere sector. Zo kunnen huurders met wat meer inkomen verhuizen naar een koophuis tot twee ton of naar een particuliere huurwoning met een huurprijs tussen 750 en 900 euro per maand. Op die manier komen de sociale huurwoningen vrij voor mensen met een lager inkomen.
Duurzaamheid
Verder gaat de gemeente een speciale subsidie gebruiken voor huurders van Omnia Wonen. Door deze zogeheten RREW-regeling kunnen mensen in Oldebroek met kleine maatregelen in huis energie besparen. Denk hierbij aan het aanbrengen van radiatorfolie en tochtstrippen, het gebruik van ledlampen en een waterbesparende douchekop. Huurders kunnen hiervoor terecht bij Veluwe Duurzaam.
De komende jaren zal de gemeente samen met de woningcorporaties kijken welke huizen aardgasvrij worden gemaakt. Met name voor verouderde woningen is het de vraag of het beter is om de huizen aan te passen of te vervangen door nieuwbouw.
Betaalbaarheid
Van alle huurwoningen die vrijkomen moet minstens 85 procent naar mensen met lagere inkomens gaan. De andere woningen mogen verhuurd worden aan mensen met een middeninkomen en aan speciale doelgroepen. Dat zijn mensen die eigenlijk een te laag inkomen hebben voor een woning, maar onder andere vanwege hun gezondheid, veiligheid of problemen door bijvoorbeeld brand toch die woning nodig hebben.
De corporaties gaan hun best doen om jongeren woonruimte aan te bieden onder de zogeheten kwaliteitskortingsgrens of lage aftoppingsgrens. Deze grenzen hebben te maken met het recht op huurtoeslag. Onder de 23 jaar krijgen jongeren namelijk alleen huurtoeslag met een huur onder de kwaliteitskortingsgrens. Boven de 23 krijgen alleenstaanden en tweepersoonshuishoudens alleen een deel vergoed tot de lage aftoppingsgrens.
De gemeente zorgt verder voor het in balans houden van de woonlasten. Dit doen zij met een armoedebeleid, het inzetten van regelingen voor de laagste inkomens en het vroegtijdig signaleren van betalingsproblemen.
Meer weten?
De hele tekst van de prestatieafspraken in Oldebroek kunt u hier lezen. Heeft u vragen of opmerkingen over de afspraken? Onze ambassadeur Michel Albracht hoort het graag!