Nieuwe afspraken voor huurders in Oldebroek met de gemeente en woningcorporaties
Er moeten meer huizen komen met meer verschil in het aanbod. Dat is het belangrijkste resultaat van nieuwe afspraken voor huurders in Oldebroek tussen de gemeente Oldebroek, woningcorporaties Omnia Wonen en DeltaWonen, de bewonersraad van DeltaWonen en de SHOW. Deze plannen staan in een raamovereenkomst voor de periode 2023 tot 2028 en zijn voor dit jaar uitgewerkt in de Jaarschijf 2023.
In Oldebroek staan vooral veel eengezinswoningen. Door vergrijzing en meer mensen die alleen wonen is er meer behoefte aan kleinere appartementen. Er moet dus meer verschil in het aanbod komen. De gemeente heeft eerder zes bijeenkomsten gehouden om te kijken wat inwoners belangrijk vinden.
Nieuwbouw
Ook moeten er meer huizen gebouwd worden. Want Oldebroek krijgt steeds meer inwoners. Voor 2030 moeten er zo’n 100 tot 150 sociale huurwoningen bijkomen. Begin 2023 moet duidelijk zijn welke plekken geschikt zijn voor nieuwbouw. Het gaat vooral om woningen voor mensen met een inkomen tot zo’n 45.000 euro. Al deze nieuwe huizen worden energiezuinig volgens de BENG-normen.
Het is de bedoeling dat Omnia Wonen komende jaren 51 woningen gaat bouwen. DeltaWonen mag na 7 jaar ook weer bouwen en zou voor 90 woningen moeten zorgen in Wezep en Hattemerbroek. Daarvan gaat het om zo’n 40 tijdelijke woningen die ongeveer 15 jaar meegaan, waar wij vorig jaar al over schreven. De gemeente stelt dit jaar regels vast waar deze flexwoningen aan moeten voldoen en zoekt geschikte locaties. De tijdelijke woningen moeten wel goed passen in de buurt.
Maatregelen voor duurzaamheid
Het is de bedoeling dat er in elk geval in 2028 geen huurwoningen meer zijn met een slecht energielabel (E,F,G). Dit zijn woningen die niet goed geïsoleerd zijn.
Omnia Wonen wil dat eigenlijk al in 2025 bereiken. De afgelopen jaren is er al hard gewerkt aan het verduurzamen in de Bloemenbuurt.
Soms zijn de kosten voor renovatie te hoog. Dan levert het meer op om nieuwe huizen te bouwen. Uitgangspunt daarbij is dat het meer woningen van hoge kwaliteit oplevert. Daarom worden de 27 huurwoningen tussen de Spronksweg en de Hollanderstraat gesloopt. Op die plek moeten dan 60 nieuwe woningen komen: 10 eengezinswoningen en 50 twee- en driekamerappartementen.
Doorstroming
Ondertussen is het belangrijk dat bestaande woningen goed gebruikt worden. Op dit moment is er de verhuiscoach van de provincie Gelderland. Senioren kunnen van deze coach advies krijgen als zij verhuizen naar een kleinere woning. Daarnaast is er een subsidie tot 200 euro van de Provincie Gelderland. Zo komt de eengezinswoning vrij voor een gezin. Aan het eind van het jaar wordt gekeken of dit goed werkt.
De woningcorporaties willen in 2023 ook een proef met toewijzen op basis van de grootte van het huishouden. Gezinnen kunnen dan voorrang krijgen bij een eengezinswoning.
Aardgasvrije wijken
Het is de bedoeling dat Nederland in de toekomst geen gas meer nodig heeft voor verwarming. Dat kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van een warmtenet in een buurt of een elektrische warmtepomp in de woning. Bij gebruik van een warmtenet hoeft een woning over het algemeen minder worden aangepast dan bij elektrische verwarming. Daarom laat de gemeente dit jaar aan de woningcorporaties weten voor welke buurten dat geldt.
In de bestaande plannen van de gemeente is nog geen keuze gemaakt voor oplossingen per wijk. De gemeente zal met de woningcorporaties en de huurdersorganisaties overleggen hoe wijken met veel huurders van het gas af gaan. Daarbij doet de SHOW haar best dat de woonlasten van huurders niet hoger worden.
Burenruzie
Heeft u een conflict met uw buren? Dan kunnen huurders van Omnia Wonen vragen om gratis hulp van Buurtbemiddeling. Deze getrainde vrijwilligers helpen om burenruzies op te lossen. Zij gaan eerst met de buren apart in gesprek. Als de buren bereid zijn met elkaar om tafel te gaan, gebeurt dat op een neutrale plek.
Er zijn verder afspraken gemaakt over de betaalbaarheid. Bijvoorbeeld dat lage inkomens geen gemeentelijke belastingen hoeven te betalen. De gemeente gaat ook een plan maken om energiearmoede tegen te gaan. Daarmee wordt bedoeld dat mensen een te groot deel van hun inkomen aan energie betalen.
Alle afspraken kunt u nalezen in de Raamovereenkomst 2023-2028 en de Jaarschijf 2023.