SHOW geeft advies om huurverhoging te beperken
Zoals u weet zetten wij ons altijd in voor een eerlijke huurprijs. De huur moet betaalbaar zijn voor huurders. Maar Omnia Wonen heeft ook geld nodig voor belangrijke verbeteringen, zoals het bouwen van nieuwe huizen. In ons advies aan Omnia Wonen vragen wij om de huurverhoging voor sociale huurders te beperken.
Ook dit jaar mag Omnia Wonen de huur weer verhogen. De overheid heeft daar regels voor gemaakt. Voor de middenhuur wil Omnia Wonen de huur minder verhogen dan van de overheid mag. Daar zijn wij blij mee. Maar Omnia Wonen wil de huur voor de sociale huur en vrije sector wel maximaal verhogen. Dat betekent een huurverhoging tot 5 procent voor sociale huurders en tot 4,1 procent voor de vrije sector.
Gestegen lonen
De woningcorporatie stelt dat zij het geld nodig heeft voor het verbeteren van huizen en het bouwen van nieuwe woningen. Inderdaad bouwt Omnia Wonen dit jaar zo’n 170 nieuwe woningen en worden 405 woningen beter geïsoleerd. Dat geld moet ergens vandaan komen. Of wij het leuk vinden of niet: dat betekent dat dit voor een groot deel betaald moet worden uit de huuropbrengsten.
Maar de huur moet wel betaalbaar zijn voor mensen. Het onafhankelijke NIBUD stelt in een onderzoek dat de meeste sociale huurders een huurverhoging kunnen betalen, vooral omdat de lonen en uitkeringen flink zijn gestegen. Het lastige aan zo’n berekening is dat die uitgaat van gemiddelden. Wij horen dat veel mensen met een sociale huurwoning moeite houden met het betalen van hun rekeningen en dagelijkse boodschappen.
Hoge energierekening
Ook zijn er veel huurders die last hebben van een hoge energierekening. Wij zijn daarom blij met de stappen die Omnia Wonen zet om veel woningen beter te isoleren. Daardoor zullen huurders die problemen hadden met een hoge energierekening veel geld besparen.
Huurders in woningen met een slecht energielabel die dit jaar nog niet worden verbeterd, zijn meestal geholpen met de verandering van het wws-stelsel. Door de minpunten voor EFG-labels daalt vaak de huurprijs. In het verleden hebben wij er ook op aangedrongen huurders in slecht geïsoleerde woningen geen huurverhoging te geven.
Ons advies: minder huurverhoging
In ons advies aan Omnia Wonen over de huurverhoging tonen wij begrip voor hun afwegingen. Wel vragen wij ons af of alle plannen voor bouwen en verduurzaming ook echt door kunnen gaan. Ook wijzen wij erop dat veel sociale huurders nog steeds moeite hebben met rondkomen.
Daarom willen wij op bepaalde punten de huurverhoging beperken. Wij vinden de huurverhoging tot 5 procent voor de meeste sociale huurders te veel. Ook de inkomensafhankelijke huurverhoging voor sociale huurders met hogere inkomens willen wij graag wat lager.
Betaalbaar wonen
Met het voorstel tot huurverhoging voor sociale huurders met een hele lage huur zijn wij het eens. Wij hebben geen bezwaar tegen de voorgestelde percentages voor de middenhuur en vrije sector. Naar ons idee dragen wij met dit realistische advies bij aan betaalbaar en plezierig wonen.
Aanvulling op 2 april 2025:
Na ons advies kregen wij snel een reactie van Omnia Wonen. De corporatie komt op een aantal punten tegemoet aan ons advies. Wij zijn blij dat door onze inzet de huurverhoging lager wordt dan de grenzen van de overheid.
Op verzoek van Omnia Wonen maken wij de precieze huurverhoging pas half april bekend. Omnia Wonen wil eerst zelf elke huurder goed informeren. Wij willen er rekening mee houden dat het tijd kost dit zorgvuldig te doen.