Wat u kunt doen tegen ruzie met de buren
Herrie als je wilt slapen, rommel voor het huis of takken over de schutting. Zomaar wat redenen waar buren ruzie over krijgen. Wat kunt u doen om dat te voorkomen? En welke gratis hulp is er als u er zelf niet uitkomt?
Een kwart van alle mensen heeft ruzie met de buren. Het komt dus vaak voor. Vooral in plaatsen waar mensen dicht op elkaar wonen is het probleem groot. De belangrijkste oorzaken zijn overlast door muziek en kinderen. Daarna zorgt klussen vaak voor ruzies.
5 tips tegen burenruzie
Er zijn een aantal dingen die u zelf kunt doen tegen ruzie met de buren:
- Zorg voor een goede band met uw buren. Groet elkaar en maak eens een kort praatje. Dat kan gewoon over het weer gaan. Als u elkaar een beetje kent, is het makkelijker om rekening met elkaar te houden. Ook is het dan makkelijker om te praten als er toch iets is.
- Houd uw buren op de hoogte. Vertel bijvoorbeeld als u een feestje geeft. Of maak afspraken als u in huis gaat klussen. Zo zorgt u dat uw buren geen last van u hebben. Ook zullen zij dan eerder met u overleggen als zij herrie gaan maken.
- Probeer begrip te hebben voor uw buren. Ook als zij dingen doen die u niet leuk vindt. Iedereen heeft andere gewoonten en levensstijlen. Soms weten mensen zelf niet wat zij kunnen doen. Bijvoorbeeld bij schreeuwende kinderen. Misschien hebben zij ook weleens last van u, zonder dat u dat weet.
- Praat als er iets is. Ga het gesprek aan op een vriendelijke manier. Wacht even als u boos bent. Ga pas praten als u rustig bent. Zeg dat u samen een oplossing wilt vinden. Vertel feitelijk waar u last van heeft. Vraag of uw buren een oplossing weten. En vertel aan welke afspraken u zelf denkt.
- Bedenk dat u het niet per se met elkaar eens hoeft te zijn. Sta open voor hun beleving. Uw buren hebben ook recht om zoveel mogelijk hun eigen leven te leiden. Zoek naar afspraken waar beide partijen mee kunnen leven.
Gratis hulp bij burenruzie
Omnia Wonen kan niet veel doen bij ruzie met de buren. Zij willen het wel graag weten. Misschien zijn er ook andere problemen met die huurder. Dan kunnen zij zoeken naar een oplossing. Daarom heeft het wel zin om te melden.
Maar een burenruzie moeten mensen zelf proberen op te lossen. Als dat niet lukt, is er wel gratis hulp van Buurtbemiddeling. Dat zijn vrijwilligers die helpen om ruzies tussen buren op te lossen. U kunt Buurtbemiddeling ook inschakelen als uw buren niet willen praten. Wacht niet tot een klein probleem een grote ruzie wordt.
Buurtbemiddeling werkt heel goed volgens mr. Frank Visser. Hij is bekend van het televisieprogramma ‘De Rijdende Rechter’. Ook is hij ambassadeur van Buurtbemiddeling. ”Zo’n 70 procent van de zaken die bij Buurtbemiddeling worden aangemeld, wordt opgelost. En met veel meer aandacht voor de achtergronden van een conflict dan bij de rechter.”
Buurtbemiddeling in uw plaats
Het is dus handig om bij burenruzie buurtbemiddeling in te schakelen. U kunt hier klikken voor de contactpersoon in uw gemeente. Een aantal plaatsen met huurders van Omnia Wonen zetten wij hieronder op een rij:
In Amersfoort kunt u terecht bij Alexandra Robbe van Welzin.
Telefoonnummer: 033 – 469 2420
E-mail: buurtbemiddeling@indebuurt033.nl
In Elburg, Nunspeet en Oldebroek kunt u terecht bij Hettie Schoonhoven van Buurtbemiddeling Nunspeet-Elburg-Oldebroek.
Telefoonnummer: 0341 – 259 433
E-mail: buurtbemiddeling@nunspeet.nl
In Ermelo kunt u terecht bij Mireille Heemskerk van Welzijn Ermelo.
Telefoonnummer: 06 – 20 70 04 69
E-mail: buurtbemiddeling@welzijnermelo.nl
In Harderwijk kunt u terecht bij Sandra Hoekstra van Zorgdat.
Telefoonnummer: 06-13672821 of 0341 – 428 794
E-mail: buurtbemiddeling@zorgdat.nl
In Woudenberg kunt u terecht bij Astrid Hofman van Welzin.
Telefoonnummer: 033 – 469 2420
E-mail: buurtbemiddeling@welzin.nl