Wat kunnen huurders in Elburg de komende jaren verwachten? Dat heeft de SHOW op papier gezet samen met de gemeente, Omnia Wonen, UWOON en hun huurdersraad De Betere Woning. De afspraken voor het komende jaar worden prestatieafspraken genoemd. Tegelijkertijd zijn er afspraken gemaakt over meerdere jaren in een zogeheten raamovereenkomst.
Tot 2030 moeten er in elk geval 162 sociale huurwoningen bijkomen in Elburg. Het komende jaar wordt nagedacht over de mogelijkheden. De gemeente wil hierbij ook kijken naar tijdelijke woningen. Dit kan bijvoorbeeld met containerwoningen of prefabwoningen. Deze woningen worden in een fabriek in elkaar gezet en kunnen soms binnen een dag worden geplaatst. Omnia Wonen heeft al ervaring met tijdelijke woningen door het project De Pionier in Amersfoort.
Maar in Elburg zoeken Omnia Wonen en UWOON liever naar mogelijkheden om permanente huizen te bouwen. Wel willen zij meedenken over tijdelijke oplossingen, als de woningen maar langer dan tien jaar meegaan.
Betaalbaarheid
Van alle huurwoningen die vrijkomen moet minstens 85 procent naar mensen met lagere inkomens gaan. De andere woningen mogen verhuurd worden aan mensen met een middeninkomen en aan speciale doelgroepen. Dat zijn mensen die eigenlijk een te laag inkomen hebben voor een woning, maar onder andere vanwege hun gezondheid, veiligheid of problemen door bijvoorbeeld brand toch die woning nodig hebben.
In de raamovereenkomst staat dat Omnia Wonen en UWOON maatwerk kunnen bieden aan huurders die moeite hebben met het betalen van de huur. Zo kan samen worden gekeken naar een oplossing.
Verdeling
Driekwart van alle huurwoningen die vrijkomen wordt aangeboden via Huren NoordVeluwe. Het grootste deel daarvan wordt verdeeld op basis van de tijd dat iemand staat ingeschreven. Maar 20 procent wordt verdeeld op basis van loting. Op die woningen maakt iedereen dus evenveel kans.
Een kwart van alle vrijkomende woningen wordt door UWoon en Omnia Wonen buiten Huren NoordVeluwe aangeboden. Dit gaat volgens wettelijke regels naar mensen die eerder verbleven binnen instellingen als Beschermd Wonen en de maatschappelijke opvang, mensen met een zorgindicatie, toegelaten vluchtelingen en andere bijzondere doelgroepen.
Doorstroming
Er wordt nagedacht over allerlei manieren om te zorgen dat huurders door kunnen stromen van het ene huis naar het andere. Bijvoorbeeld het aanbieden van een tijdelijke korting op de huur als huurders verhuizen naar een kleinere, maar duurdere huurwoning. Door deze huurgewenning wordt het aantrekkelijker om te verhuizen naar een meer geschikte woning. Doel is dat mensen in een huis wonen dat past bij hun inkomen, gezinsgrootte en levensfase.
Alle partijen werken mee aan de verhuiscoach van de provincie Gelderland. Deze coach kijkt met 55-plussers naar de mogelijkheden om te verhuizen naar een beter passende woning. Vaak blijven deze huurders namelijk in een eengezinswoning, terwijl hun kinderen het huis uit zijn. De provincie wil met deze coach en een onkostenvergoeding oudere huurders stimuleren te verhuizen naar een kleinere woning. Daardoor kunnen jonge gezinnen weer in die vrijgekomen eengezinswoning wonen. Op onze website schreven wij eerder dat verhuizen voor deze huurders prettig kan uitpakken. Inmiddels is er dus ook een gratis verhuiscoach.
Duurzaamheid
De partijen onderzoeken of de wijken Oostendorp, ’t Harde en Doornspijk in 2030 zonder gas verwarmd kunnen worden. Daarbij is het belangrijk dat de woonlasten voor de huurders niet stijgen.
Verder gebruikt de gemeente de helft van een speciale subsidie om huurders te helpen energie te besparen. Denk hierbij aan het aanbrengen van radiatorfolie en tochtstrippen, het gebruik van ledlampen en een waterbesparende douchekop. Huurders in Elburg kunnen hiervoor terecht bij Veluwe Duurzaam.
Meer weten?
De volledige tekst van de prestatieafspraken in Elburg kunt u hier lezen. De raamovereenkomst is terug te vinden bij Omnia Wonen. Heeft u vragen of opmerkingen over de afspraken? Onze ambassadeur Wilma Peters-Lageman hoort het graag!