Nieuwe afspraken over tijdelijke woningen, doorstroming en cv-ketels
Komen er tijdelijke woningen in Elburg? Dat is een van de onderwerpen uit de jaarlijkse afspraken tussen woningcorporaties Uwoon en Omnia Wonen, hun huurdersorganisaties en de gemeente Elburg. Wij zetten de opvallendste punten van deze prestatieafspraken op een rij.
Ook in Elburg is er een tekort aan huurwoningen, vooral voor starters. Het is daarom belangrijk dat er nieuwe woningen bijkomen. Omnia Wonen heeft niets meer gebouwd in Elburg na de Dijkjes in 2020. Uwoon bouwt nu 32 appartementen. Die moeten voor de zomer klaar zijn. Ook hebben zij plannen voor sociale huurwoningen in Doornspijk.
Tijdelijke woningen
Gemeenten in de regio Noord-Veluwe onderzoeken de mogelijkheden van flexwoningen. Dat zijn woningen die snel geplaatst kunnen worden en ongeveer tien tot vijftien jaar blijven staan. Eigenlijk bouwen Omnia Wonen en Uwoon liever woningen die langer meegaan. Zij vinden flexwoningen alleen nuttig als ze zorgen dat er veel sneller nieuwe woningen bij komen en als het betaalbaar is.
De gemeente Elburg denkt ondertussen wel na over kansrijke plekken voor tijdelijke woningen. Dit jaar zijn er al flexwoningen ingezet voor Oekraïense vluchtelingen. Daarnaast kijkt de gemeente naar het gebied naast de N309, tussen de Molenweg en de Zwolscheweg. Dat wordt ook wel de Kassenlocatie genoemd. Een deel daarvan is eigendom van Omnia Wonen. Er zijn ook andere plannen voor deze locatie, van woningbouw tot bijvoorbeeld een extra sportveld.
Statushouders
Mogelijk komen daar tijdelijke woningen voor specifieke doelgroepen. Zij zouden dan een huurcontract krijgen voor maximaal 5 jaar. Daarbij gaat het om mensen die met spoed een woning zoeken, maar geen zorg of begeleiding nodig hebben. Ook zouden starters daar kunnen wonen en een aantal statushouders.
Wat betreft statushouders is afgesproken dat maximaal een op de vijf sociale huurwoningen naar deze groep gaat. Gemeenten zijn verplicht om een woning te bieden aan deze asielzoekers die mogen blijven. Of zij ook voorrang krijgen wordt vastgelegd in een huisvestingsverordening.
Verdeling huurhuizen
Die huisvestingsverordening wordt dit jaar vernieuwd. In zo’n verordening staan regels over de verdeling van huizen die vrijkomen. Gemeenten moeten vastleggen welke groepen voorrang krijgen. Vanaf dit jaar zijn er meer mogelijkheden om huizen toe te wijzen aan eigen inwoners of aan mensen met een belangrijk beroep, zoals verpleegkundigen of leerkrachten.
De afgelopen jaren was er een proef om grotere huishoudens voorrang te geven op eengezinswoningen. Een huis met meer dan drie kamers wordt bijvoorbeeld eerst aangeboden aan gezinnen van meer dan drie personen. Zo vinden meer mensen een huis dat past bij hun situatie. Dit zou in de huisvestingsverordening kunnen worden vastgelegd.
Doorstroming
Er zijn ook plannen om te zorgen dat huurders met hogere inkomens geen sociale huurwoning bezet houden. Als een huurwoning wordt verkocht, krijgen de bewoners eerst de mogelijkheid dat huis te kopen. Als dat niet lukt, mogen andere sociale huurders die woning kopen. Sociale huurders krijgen ook voorrang bij het inschrijven op de duurdere vrije sectorwoningen van corporaties.
Ook het project met een verhuiscoach voor senioren wordt definitief voortgezet. Dit helpt oudere huurders om een woning te vinden die beter past bij hun wensen. Bijvoorbeeld een kleiner appartement in plaats van een grote eengezinswoning. Zo komen grotere huizen weer vrij voor jonge gezinnen.
Cv-ketels
Vanaf 2026 mogen er van de overheid geen cv-ketels meer worden geplaatst in de meeste woningen. Dit geldt niet voor appartementen en monumenten of als een huis binnenkort wordt aangesloten op een warmtenet. De woningcorporaties kijken dit jaar of kapotte cv-ketels al eerder worden vervangen door een hybride warmtepomp. Voor huurders betekent dat een flinke besparing op hun energierekening.
In de prestatieafspraken staat nog veel meer. Bijvoorbeeld over hulp van het Regionaal Energieloket bij energiebesparing of het veranderen van uw tuin. Ook gaat de gemeente met netbeheerders in gesprek over het overvolle stroomnet. Verder zijn er afspraken gemaakt om wijken leefbaar te houden. Bijvoorbeeld door beter om te gaan met overlast van mensen met verward gedrag.
U kunt de volledige prestatieafspraken 2024 hier nalezen.