Thema huurdersavond: verward gedrag
Hoe kunt u omgaan met verwarde buren?
Geluidsoverlast, een verwaarloosde tuin of agressief gedrag. Steeds meer huurders krijgen te maken met moeilijk gedrag van buren. Voor een deel komt dat door mensen met psychische problemen. Op onze huurdersavond vertelt Sarian Verbraak over haar ervaring als moeder van een zoon met verward gedrag. “Ik begrijp dat zijn gedrag angst oproept, maar mensen hebben snel hun oordeel klaar zonder te weten wat er aan de hand is.”
Woningcorporaties geven aan dat zij vaker te maken krijgen met verwarde personen of huurders met onbegrepen gedrag. Hiermee worden mensen bedoeld die al dan niet tijdelijk de grip op hun leven verliezen. Bijvoorbeeld door een psychiatrische ziekte als schizofrenie of depressiviteit. Maar er kan ook sprake zijn van dementie of een verstandelijke beperking. Een andere oorzaak kan liggen in problemen die mensen boven het hoofd groeien, zoals grote schulden, het overlijden van een partner of plotseling ontslag.
Dat kan leiden tot overlast voor anderen. Elk jaar zouden corporaties zo’n 18.000 meldingen krijgen van overlast door verwarde personen. Iets meer dan de helft wordt veroorzaakt door mensen met psychische problemen of een psychiatrische ziekte. Dat blijkt uit onderzoeken van brancheorganisatie Aedes uit 2015 en 2019.
Samenwerking
Om deze mensen goed te laten functioneren is het belangrijk dat er een goede samenwerking is tussen alle betrokkenen. Dat zijn naast de buren en familie ook hulpverleners, de gemeente en de woningbouwvereniging. Om overlast te voorkomen is het belangrijk dat duidelijk is wie er eindverantwoordelijk is. Hierover worden soms afspraken gemaakt tussen de SHOW, Omnia Wonen en een gemeente. Bij de prestatieafspraken in Harderwijk is bijvoorbeeld afgesproken dat de gemeente de regie neemt als de leefbaarheid in een wijk onder druk komt te staan.
Het helpt als huurders weten hoe zij zelf kunnen omgaan met buren met verward gedrag. Daarom besteden wij op onze huurdersavond van 12 mei 2022 aandacht aan dit onderwerp. Het is goed om te weten om wat voor mensen het gaat en hoe je het beste kan omgaan met hun gedrag. Want dat kan soms best lastig zijn.
Meer begrip
Sarian Verbraak zal spreken over haar eigen ervaring. Zij heeft namelijk een zoon met schizofrenie en een ex-man met stemmingswisselingen door een bipolaire stoornis. Sarian wil graag dat er meer begrip komt voor mensen met onbegrepen gedrag en hun naasten. Het gaat immers om mensen met een ziekte die gewoon hulp nodig hebben. “Wij moeten door de vooroordelen heen breken. Dat kan alleen als mensen weten hoe de vork in de steel zit.”, zegt zij in het boekje ‘Onbegrepen gedrag’. Dit interessante boekje met verschillende ervaringsverhalen uit de Noord-Veluwse praktijk, kunt u online lezen.
Zij geeft ook tips om met deze mensen om te gaan. “Belangrijk is om personen met verward gedrag altijd respectvol te benaderen. Niet iemand ontlopen, een grote mond geven of uitschelden. Maar gewoon doen zoals je zelf behandeld wil worden “. Op de huurdersavond zal zij hier meer over vertellen. Vanzelfsprekend krijgt u ook de mogelijkheid om vragen te stellen en ervaringen voor te leggen.