Meer huizen, groene tuinen en lagere energierekening door nieuwe afspraken
Opnieuw komen er sociale huurwoningen bij in Nunspeet. Verder worden huurwoningen met een slecht energielabel sneller aangepakt. Ook komt er een regeling waardoor mensen met een laag inkomen een bijdrage krijgen voor het kopen van energiezuinige apparaten. Dat zijn de opvallendste punten uit de prestatieafspraken tussen de gemeente Nunspeet, Omnia Wonen en de SHOW voor 2024.
In de regio Noord-Veluwe wordt een onderzoek gehouden naar de kansen van flexwoningen. Dat zijn woningen die snel geplaatst kunnen worden en ongeveer tien tot vijftien jaar blijven staan. Op dit moment bouwt Omnia Wonen liever woningen die langer meegaan. Zij vinden flexwoningen alleen nuttig als ze zorgen dat er veel sneller nieuwe woningen bij komen en als het betaalbaar is.
Nieuwe woningen
Eerder was afgesproken dat Omnia Wonen in elk geval 250 sociale huurwoningen bouwt voor 2030. Vorig jaar zijn er 51 sociale huurwoningen bij gekomen met de oplevering van Molenbeek en Kijktuinen. Dit jaar wil Omnia Wonen starten met de bouw van vijftien woningen aan de Weversweg en elf woningen aan de Stationslaan.
Ook werkt de gemeente aan hele grote nieuwbouwprojecten ‘t Hul-Noord en Nieuw Feithenhof. Die moeten samen zorgen voor 1100 nieuwe woningen. Daarvan moet een derde een sociale huurwoning worden.
Doorstroming
Er waren meerdere projecten om te zorgen dat mensen in een huis wonen dat bij hun situatie past. Die worden definitief. Zo wordt de mogelijkheid om grotere huishoudens voorrang te geven op eengezinswoningen dit jaar vastgelegd in een nieuwe huisvestingsverordening. Ook het project met de verhuiscoach voor senioren wordt voortgezet.
Als een huurwoning wordt verkocht, krijgen de bewoners eerst de mogelijkheid dat huis te kopen. Als dat niet lukt, mogen andere sociale huurders die woning kopen. Sociale huurders krijgen ook voorrang bij het inschrijven op de duurdere vrije sectorwoningen van corporaties.
Energierekening omlaag
De woningen met een slecht energielabel in Nunspeet worden sneller aangepakt. Voor 2026 moeten alle huurwoningen met een E, F of G-label zijn verbeterd. Het is de bedoeling dat 276 woningen in Nunspeet-Oost en Elspeet extra verduurzamen. Ook moeten 83 woningen rond de Haarweg naar energielabel A door betere isolatie en ventilatie. Dat zou dit jaar en volgend jaar plaatsvinden.
Vanaf dit jaar worden kapotte cv-ketels als het kan vervangen door een hybride warmtepomp. Daarmee gaat de energierekening flink omlaag, volgens Milieu Centraal. Het gaat om woningen met een goed energielabel die voorlopig niet worden aangesloten op een warmtenet.
Ook helpt het als apparaten minder stroom verbruiken. Daarom is er nu een regeling in Nunspeet om witgoed te vervangen door een apparaat dat minder stroom verbruikt. Het gaat dan bijvoorbeeld om verouderde wasmachines, koelkasten en vriezers. Mensen met een laag inkomen krijgen een waardebon van 750 euro om een zuiniger apparaat te kopen.
Verdeling huurwoningen
Van de huurwoningen die vrijkomen in Nunspeet gaat maximaal 20 procent naar asielzoekers die in Nederland mogen blijven. Omnia Wonen en de gemeente zijn verplicht om deze statushouders een woning te bieden. Alleenstaande statushouders krijgen alleen een grote woning als er later nog gezinsleden bijkomen. Later dit jaar willen wij een apart artikel schrijven over de verdeling van vrijkomende huizen.
Er zijn nog veel meer afspraken gemaakt. Bijvoorbeeld om tuinen klaar te maken voor extreme regenbuien door de Actie Steenbreek en de tuincoaches van het Regionaal Energieloket. Verder is er aandacht voor energie besparen met hulp van de energiecoaches en het belang van goed ventileren.
De volledige afspraken kunt u lezen in de Prestatieafspraken Nunspeet 2024.