Voorkom deze winter vochtproblemen in huis
Niemand wil een hoge energierekening. Veel mensen houden daarom de ramen dicht en zetten de verwarming laag. Maar dat kan zorgen voor problemen met vocht in huis, zoals schimmel en huisstofmijt. Dat kan slecht zijn voor uw gezondheid. Hoe zorgt u voor gezonde lucht zonder een hogere energierekening?
In de meeste huizen komt er elke dag zo’n 10 liter water in de lucht. Bijvoorbeeld door douchen, koken, het drogen van de was en ademen. Dat is alsof u elke dag een emmer water leeggooit in huis. Dat vocht moet natuurlijk wel weg kunnen.
Ongezonde lucht
Want door al dat vocht kunt u last krijgen van huisstofmijten en schimmels. Vooral als het in huis ook te koud is. Dat kan volgens het RIVM zorgen voor allerlei problemen met uw gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan concentratieproblemen, vermoeidheid, hoofdpijn en klachten aan de luchtwegen.
Als u een muffe geur ruikt of schimmel ziet, dan is de lucht in huis ongezond. Ook condens op de ramen of behang dat loslaat is vaak een teken dat het in huis te vochtig is. Als u zeker wilt weten of de luchtkwaliteit in huis goed is, kunt u dat meten met een CO₂-meter of hygrometer. Maar veel problemen kunt u voorkomen door te ventileren, te luchten en te verwarmen.
Goed ventileren
Ventileren zorgt dat de lucht in huis in beweging blijft. Zo kan het vocht goed verdampen en wegstromen. Dat gaat het beste als meubels een paar centimeter van de muur staan. Ook helpt het als gordijnen niet voor de radiator hangen. Verder is het belangrijk dat er onder de deuren in huis zeker een centimeter ruimte is.
Wilt u een persoonlijk advies over ventileren in uw huis? Doe dan de ventilatiecheck op MilieuCentraal. Dan weet u precies waar u op moet letten.
Elektrisch systeem
Goed ventileren is in elk huis wat anders. Veel huizen hebben een elektrisch systeem met een of meerdere schakelaar(s). Meestal gaat het dan om mechanische ventilatie. Sommige moderne huizen hebben balansventilatie, zoals bijvoorbeeld de Dijkjes in Elburg.
In beide gevallen moeten de schakelaars in de winter altijd op stand 1 staan. Dus ook als u niet thuis bent. Zet de schakelaars op de hoogste stand bij het koken, douchen en als er veel mensen in huis zijn.
Roosters en klapraampjes
Als u geen elektrisch systeem heeft, dan is er sprake van natuurlijke ventilatie. Vaak zitten er dan roosters in de ramen. Deze moeten altijd openstaan. Ook is het belangrijk deze roosters geregeld met een stofzuiger stofvrij te maken.
Als er geen roosters zijn maar klapraampjes, moet u deze op een kiertje zetten. Het is niet de bedoeling dat ramen in de winter de hele tijd helemaal openstaan. Wat u wel of niet moet doen met klapraampjes in de winter leest u in dit overzicht.
Geregeld luchten
Naast ventileren is het belangrijk om te luchten. Dat doet u door elke dag ramen of deuren korte tijd tegenover elkaar open te zetten. Ook in de winter! Dat zorgt ervoor dat het vocht naar buiten kan en frisse lucht binnenkomt.
Gek genoeg gaat de energierekening daardoor niet omhoog. Droge lucht is namelijk sneller warm dan vochtige lucht. Ook voelt een vochtig huis kouder aan. Geregeld luchten kan dus zorgen voor een lagere energierekening. Maar als u balansventilatie heeft is luchten niet nodig. Dan zorgt luchten ’s winters wel voor tot energieverlies.
Blijf uw huis verwarmen
Naast het luchten en ventileren moet u uw huis ook echt verwarmen. U kunt anders gezondheidsklachten krijgen. De beste temperatuur verschilt per ruimte.
Als u overdag thuis bent is 18 graden een goede temperatuur voor ruimtes met veel vocht. Dan gaat het om de badkamer, keuken en huiskamer. Als u niet thuis bent of slaapt is een temperatuur van 15 graden voldoende. Dat geldt ook voor ruimtes met weinig vocht. Heeft u vloerverwarming? Houd de temperatuur dan altijd boven de 17 graden.
Minder vocht in huis
Tot slot is het handig om de hoeveelheid vocht in huis te beperken. In de badkamer kan dat natuurlijk door korter of minder vaak te douchen. Ook moet u de afzuiger op de hoogste stand zetten en een half uur na laten draaien. Houd de deur altijd dicht, zodat het vocht zich niet verspreidt door het huis. Verder helpt het om tegels na het douchen droog te maken met een trekker of handdoek.
Tijdens het koken is het belangrijk de afzuigkap of mechanische ventilatie op de hoogste stand te zetten en nog na te laten draaien. Kook het liefste met deksels op de pannen of gebruik een gesloten multicooker. Een multicooker bespaart ook energiekosten en is beter voor de luchtkwaliteit dan koken op gas.
De was kunt u voor uw gezondheid het beste buiten drogen. Droogt u de was binnen? Doe dit dan voor een open raam met de verwarming zo laag mogelijk. Houd de deur van die ruimte dicht. Dat voorkomt volgens onderzoek niet alleen de groei van schimmels en huisstofmijten, maar ook het verspreiden van chemische dampen.
Meer informatie
Wilt u meer weten? Op de website van Omnia Wonen vindt u ook nog informatie over het voorkomen van vocht in huis en over vocht en ventilatie.