Deze veranderingen gaan huurders vanaf 2025 merken
De huurprijs stijgt, de huurtoeslag verandert en gas en licht worden duurder. Lees hier welke veranderingen huurders vanaf 2025 gaan merken.
Huurtoeslag
Misschien heeft u gezien dat u in december een ander bedrag aan huurtoeslag kreeg. Dat komt doordat de regels voor de huurtoeslag zijn veranderd. Hierdoor krijgen huurders gemiddeld 12 euro per maand meer.
Dit is nu al veranderd:
- Er is geen verschil meer tussen mensen met en zonder AOW.
- Er wordt alleen nog gekeken naar het aantal bewoners van een huis.
- Daardoor daalt de eigen bijdrage van veel huurders. Zo krijgen zij dus meer toeslag.
- Als het inkomen stijgt, stopt de toeslag minder plotseling. Het wordt in kleine stappen afgebouwd.
- Gezinnen kunnen voor een deel ook huurtoeslag krijgen als de huur boven een bepaalde grens uitkomt. (Als u het precies wilt weten, kunt u hier meer informatie vinden over de vergoeding boven de zogenoemde aftoppingsgrens).
Vanaf 2026 verandert er nog meer:
- Dan krijgen huurders met een appartement minder toeslag voor servicekosten. Zij gaan er dan op achteruit.
- Ook jongeren vanaf 21 jaar krijgen recht op huurtoeslag. Nu is dat vanaf 23 jaar.
- Huurders met een huurprijs boven de grens van sociale huur krijgen dan soms ook huurtoeslag.
Huurverhoging
Wij overleggen de komende tijd met Omnia Wonen over de huurverhoging van dit jaar. Daarbij kijken wij aan de ene kant naar wat huurders kunnen betalen. Aan de andere kant moet Omnia Wonen voldoende geld hebben om nieuwe huizen te bouwen en woningen te verbeteren. Zolang de regering daar niet meer aan bijdraagt, moet dat betaald worden uit de huuropbrengsten.
Wij denken in april te kunnen vertellen hoeveel huurverhoging u uiteindelijk krijgt. Nu kunnen wij alvast vertellen wat de regels van de overheid zijn voor de maximale huurverhoging:
- Voor de sociale huur mag de huur vanaf 1 juli tot 5 procent stijgen.
Maar huurders met een vrij hoog inkomen krijgen meer huurverhoging. Voor hen mag de huur stijgen met een vast bedrag tot 50 of 100 euro per maand. Dit geldt voor mensen die meer verdienen dan ongeveer 57.000 euro per jaar. Wilt u precies weten om welk inkomen het gaat? De regels over de inkomensafhankelijke huurverhoging vindt u hier.Betaalt u minder dan 300 euro per maand aan huur? Dan gaat uw huur waarschijnlijk met een vast bedrag per maand omhoog. Het afgelopen jaar was dat 25 euro.
- Bij de middenhuur mag de huur tot 7,7 procent stijgen.
Sinds vorig jaar zijn er huurwoningen die onder de middenhuur vallen. De huurverhoging voor die woningen geldt alleen voor mensen die na 1 juli 2024 een huurcontract hebben getekend.
- In de vrije sector mag de huur tot 4,1 procent stijgen
Dat is lager dan de toegestane huurverhoging van afgelopen jaar.
De regering is verder van plan om vanaf 2026 bij de huurverhoging voor de sociale huur te kijken naar de gemiddelde inflatie over een periode van drie jaar. Dat zou moeten voorkomen dat de huurverhoging het ene jaar veel hoger is dan het andere jaar.
Energiekosten
Er zijn meerdere veranderingen in de kosten voor energie. Alles bij elkaar zorgt dat ervoor dat de rekening hoger wordt.
- Energiebelasting
De belasting die u betaalt voor gas en stroom gaat een beetje omlaag.
- Netbeheerkosten
Maar de vaste kosten die u betaalt voor de levering van gas en stroom gaan omhoog. Daardoor zal de hele energierekening dit jaar hoger worden. - Salderingsregeling stopt
Huurders met zonnepanelen gaan vanaf 2027 meer betalen voor stroom. Want de Eerste Kamer heeft ook ingestemd met het stopzetten van de salderingsregeling. Daardoor worden zonnepanelen minder aantrekkelijk.