Nieuwe afspraken in Elburg voor meer woningen, doorstroming en verduurzaming
Er zijn prestatieafspraken voor 2023 gemaakt tussen woningcorporaties UWOON en Omnia Wonen, hun huurdersorganisaties en de gemeente Elburg. Dit moet zorgen voor voor meer woningen en doorstroming. Ook zijn er afspraken over de energierekening en de overgang naar huizen zonder aardgas.
De gemeente wil dat er voor 2030 minstens 800 woningen in Elburg bijkomen. Daarvan moet ongeveer 30 procent sociale huur zijn. Het aanbod moet ook gevarieerder worden, mede door de toename van kleine huishoudens.
Nieuwe huurwoningen
De gemeente zorgt voor locaties waar huurwoningen gebouwd kunnen worden. Daarbij houdt zij rekening met de uitgangspunten om het aanzicht van het historische centrum te beschermen. De gemeente bespreekt een grondruil met Omnia Wonen. Mogelijk wordt de grond op de ‘Kassenlocatie’ ingewisseld voor een andere plek om huurwoningen te bouwen.
In principe moeten nieuwe huizen voor langere tijd worden gebouwd. Als dat op bepaalde plekken niet haalbaar is, wordt er ook nagedacht over flexwoningen. Die hebben een levensduur van 10 tot 15 jaar. Het voordeel van deze tijdelijke woningen is dat deze grotendeels in een fabriek worden gemaakt en snel geplaatst kunnen worden.
Doorstroming
Door het tekort aan huizen is het belangrijk dat bestaande woningen goed gebruikt worden. De woningcorporaties willen in 2023 verder gaan met toewijzen op basis van de grootte van het huishouden. Gezinnen krijgen dan voorrang bij een eengezinswoning. Dit werd eerder al toegepast bij het inschrijven op de nieuwbouw van De Dijkjes in Elburg, wat goed bleek te werken.Op dit moment is er ook een verhuiscoach van de provincie Gelderland. Aan het eind van het jaar wordt gekeken of dit goed werkt. Senioren kunnen van deze coach hulp en advies krijgen als zij verhuizen naar een kleinere woning. Zo komt hun eengezinswoning vrij voor een gezin. Ook geeft de provincie een subsidie tot 2000 euro.Er zijn ook afspraken om sociale huurders met wat hogere inkomens meer kans te bieden om te verhuizen. Zij kunnen voorrang krijgen op een woning in de vrije sector. Ook zullen de woningcorporaties losse woningen die zij verkopen met voorrang aanbieden aan huurders
Geen aardgas
Op termijn is het de bedoeling dat er geen aardgas meer nodig is om aangenaam te kunnen wonen. De gemeente heeft hier eerder een plan voor gemaakt. Voor de corporaties is het belangrijk om te weten hoe wijken in de toekomst verwarmd worden. Vanaf volgend jaar worden cv-ketels die kapotgaan in principe al vervangen door een hybride warmtepomp.
Huizen die met duurzaam gas verwarmd moeten worden (zoals in de Vesting) hebben minder aanpassingen nodig dan huizen die elektrisch verwarmd zullen worden (zoals in Oostendorp, ’t Harde en Doornspijk). In alle gevallen is het belangrijk dat de woningen goed geïsoleerd zijn. Dat scheelt ook in energiekosten.
Daarom mogen er in Elburg in 2028 geen huurwoningen meer zijn met een lager energielabel (D, E, F, G). Dit vraagt om verbetering van 135 woningen van UWOON. Omnia Wonen heeft in Elburg geen woningen die slecht geïsoleerd zijn.
Energiearmoede
Ondertussen is er ook aandacht voor energiearmoede. Daarmee wordt bedoeld dat mensen te veel geld kwijt zijn aan energiekosten. De gemeente werkt aan een project om mensen met een laag inkomen of een slecht geïsoleerde woning beter te helpen met kleine maatregelen om energie te besparen. Bijvoorbeeld door het dichten van kieren.
Tot 1 maart kunnen mensen natuurlijk terecht bij Veluwe Duurzaam. Bijvoorbeeld voor gratis advies van een energiecoach of voor hulp bij het aanbrengen van radiatorfolie. De woningcorporaties en huurdersorganisaties wilden dat graag zo houden. Maar inmiddels is bekend dat vanaf 1 maart 2023 hun taken worden uitgevoerd door het Regionaal Energieloket.
Tuintegels ophalen
In de prestatieafspraken wordt verder gesproken over de verdeling van huurwoningen en leefbaarheid. Ook zijn er afspraken gemaakt over tuincoaches voor het verduurzamen van tuinen. Dit zal het Regionaal Energieloket hopelijk ook overnemen van Veluwe Duurzaam. Daarnaast is gesproken over het opstellen van een Woonzorgvisie. Hierin komen plannen om te zorgen dat mensen die zorg nodig hebben langer zelfstandig kunnen wonen.
U kunt alle afspraken nalezen in de Prestatieafspraken Elburg 2023.