Nieuwe afspraken voor huurders in Amersfoort
Voldoende betaalbare huizen voor mensen met een bescheiden inkomen. Dat is het belangrijkste doel van de zogeheten prestatieafspraken tussen de gemeente Amersfoort, drie woningcorporaties en hun huurdersorganisaties. Dat vraagt om meer huizen en doorstroming. Ook moeten beschikbare huizen eerlijk worden verdeeld. Verder zijn er afspraken over de energierekening en duurzaamheid.
Tot 2030 moeten er elk jaar gemiddeld zo’n 350 sociale huurwoningen bijkomen. In 2022 en 2023 zijn er plannen voor ruim 200 woningen. Omnia Wonen werkt bijvoorbeeld aan 22 energiezuinige woningen aan het Bruispad in Schothorst.
Jongeren
Vooral voor jongeren en statushouders zijn er dringend woningen nodig. Daarom ontwikkelt Omnia Wonen ook een aantal tijdelijke woningen, zoals eerder bij De Pionier. Deze flexwoningen blijven ongeveer tien jaar staan. Het gaat om veertig woningen aan de parallelweg langs de Nijkerkerstraat. Daarvan is de helft bedoeld voor alleenstaanden, met voorrang voor jongeren. De andere helft is bedoeld voor statushouders.
Ook een andere afspraak moet jongeren aan een betaalbare huurwoning helpen. Minstens 5 procent van de beschikbare huurwoningen krijgt een huurprijs tot zo’n 450 euro. Jongeren onder de 23 krijgen namelijk alleen huurtoeslag onder dat bedrag. De helft van de huurwoningen onder die grens moet naar jongeren die uit zorginstellingen komen. De andere helft gaat naar andere jongeren.
Doorstroming
In Amersfoort zijn er meerdere regelingen om te zorgen dat mensen doorstromen naar een woning die beter past bij hun wensen of situatie. Die worden allemaal verlengd omdat die goed werken. Vooral veel ouderen verhuisden van een eengezinswoning naar een kleinere woning. Dit kwam door de combinatie van een wooncoach die helpt en adviseert, het krijgen van voorrang op kleinere woningen en de mogelijkheid om langzaam te wennen aan meer huur. Ook krijgen mensen een kleine vergoeding voor verhuiskosten.
Sociale huurders kunnen soms ook voorrang krijgen bij vrije sectorwoningen of bij het kopen van een huis. Voor mensen met meer inkomen is het daardoor aantrekkelijker om te verhuizen. De woning die zij achterlaten kan dan gehuurd worden door mensen met lagere inkomens.
Eerlijke verdeling
Door het tekort aan huurwoningen is het belangrijk dat de huizen die er zijn eerlijk verdeeld worden. Normaal gesproken heeft degene die het langst staat ingeschreven de meeste kans op een woning. De vraag was of bijzondere doelgroepen te vaak voorrang krijgen. De huurdersorganisaties wilden dit onderzoeken.
Volgens het onderzoek ligt de slaagkans van de gewone woningzoekenden in Amersfoort rond het landelijk gemiddelde. Een kwart van de beschikbare huurwoningen ging in 2021 naar speciale doelgroepen. Er zijn nog mogelijkheden om de kansen van gewone woningzoekenden te verbeteren.
Van het gas af
De gemeente heeft eerder een plan gemaakt hoe alle woningen in Amersfoort op termijn zonder gas kunnen worden verwarmd. De komende jaren wordt dit wijk voor wijk uitgewerkt. Voor 2030 gaan Schothorst-Zuid, Vathorst en Nieuwland en bedrijventerrein Isselt (met alle nieuwbouwprojecten) van het gas af. De andere wijken komen later aan de beurt.
Bij renovatieprojecten moeten woningcorporaties hier rekening mee houden. Complexen moeten waar dat kan zoveel mogelijk energielabel A krijgen of in elk geval klaar zijn om over te gaan op verwarmen zonder gas.
Energierekening
Voor de komende jaren wordt vooral gekeken naar woningen met lage energielabels of als er sprake is van energiearmoede. Daarmee wordt bedoeld dat mensen een te groot deel van hun inkomen kwijt zijn aan de energierekening. Met elkaar kijken wij naar alle mogelijkheden om energiearmoede tegen te gaan.
Verder zijn er afspraken gemaakt om mensen met geldproblemen op tijd te helpen. Zo kunnen woningcorporaties tijdelijk huurverlaging geven of biedt de gemeente een woonkostentoeslag. Andere afspraken gaan bijvoorbeeld over de mogelijkheid om buurtbemiddeling in te schakelen bij burenruzie. Ook is er aandacht voor problemen met schimmel, vooral nu veel mensen de verwarming laag zetten.
U kunt alle afspraken nalezen in de Prestatieafspraken Amersfoort 2022-2023.