Nieuwe afspraken tussen de gemeente Nunspeet, Omnia Wonen en de SHOW voor 2023
Door nieuwe afspraken moeten mensen sneller een geschikte huurwoning vinden in Nunspeet. Ook zijn er nieuwe afspraken om huizen te verduurzamen en te zorgen dat mensen langer zelfstandig kunnen wonen. Verder zijn er mogelijkheden om tuinen aan te passen aan een klimaat met meer hitte en regen. Dat staat in de prestatieafspraken die de gemeente Nunspeet, Omnia Wonen en de SHOW elk jaar met elkaar maken.
In 2022 was het moeilijker om te verhuizen naar een geschikte huurwoning in Nunspeet. Het was juist de bedoeling dat de slaagkans elk jaar toeneemt. De reden voor de afname is dat er meer mensen op zoek gingen naar een sociale huurwoning en minder mensen hun woning opzegden. Ook kwamen er geen nieuwe huurwoningen bij.
Nieuwe woningen
Het afgelopen jaar is wel gestart met de bouw van de woningen in Molenbeek en de Kijktuinen volgens eerdere afspraken. De twee- en driekamerappartementen boven de nieuwe Aldi in Molenbeek zullen halverwege 2023 klaar zijn. De eerste muren zijn al zichtbaar. Deze appartementen worden volledig elektrisch verwarmd en krijgen zonnepanelen. Ook de nieuwe woningen in de Kijktuinen moeten in de zomer van 2023 klaar zijn. Dit zijn rijtjeshuizen en woningen die met de achterkant tegen elkaar aan staan.
Dat is nog niet genoeg. Tot 2030 wil Omnia Wonen 250 woningen bouwen, vooral voor starters en senioren. Er is een startbesluit genomen om elf woningen aan de Stationslaan te bouwen en er wordt gekeken naar de bouw van woningen in de Piersonstraat. Om meer sociale huurwoningen te bouwen wil de gemeente bouwgrond voor de helft van de prijs aanbieden aan Omnia Wonen.
Meer plannen
Om te zorgen dat meer mensen kunnen verhuizen naar een geschikte woning, worden de doorstroomprojecten verlengd. Daardoor worden appartementen met voorrang aangeboden aan woningzoekenden die een eengezinswoning in de sociale huur achterlaten. Ook de inzet van de verhuiscoach voor senioren werkte vorig jaar goed. Verder gaan grotere huizen naar grote gezinnen. Een huis met meer dan drie kamers wordt bijvoorbeeld eerst aangeboden aan gezinnen van meer dan drie personen.
De gemeente gaat aan de slag om energiearmoede tegen te gaan. Daarmee wordt bedoeld dat mensen een te groot deel van hun inkomen aan energie betalen. Inmiddels is de gemeente gestart met een klusteam dat mensen helpt met kleine energiebesparende maatregelen tot 250 euro, waarover wij eerder schreven. Het komende jaar worden er meer plannen gemaakt en wordt gekeken wat de rol van Omnia Wonen wordt.
Regenwater en hitte
Klimaatverandering zorgt voor meer regen en meer hitte. Daarom is het nodig dat onze tuinen worden aangepast. Regenwater moet weg kunnen lopen en met gras, planten en bomen is het koeler dan met tegels. De gemeente gaat daarom verder met de actie Steenbreek om tegels in de tuin te vervangen door groen. Ook waren er tuincoaches van Veluwe Duurzaam. Als Veluwe Duurzaam per 1 maart stopt wordt dat hopelijk overgenomen door het Regionaal Energieloket.
Nunspeet wil stap voor stap werken aan huizen zonder aardgas. In de meeste wijken worden huizen in de toekomst waarschijnlijk elektrisch verwarmd. Alleen in het centrum (met enkele huurwoningen rond de Stationsstraat) lijkt een warmtenet interessant.
Van het gas af
Daarvoor moeten de huizen goed geïsoleerd zijn. De meeste huurwoningen van Omnia Wonen hebben al een goed energielabel. Toch zijn er in Nunspeet nog zo’n zestig woningen met een slecht energielabel. Dat wil Omnia Wonen voor 2028 gaan aanpakken. Ook worden vanaf 2024 kapotte cv-ketels vervangen door een hybride warmtepomp of een andere duurzame mogelijkheid.
De komende jaren maakt de gemeente plannen hoe de wijken van het gas af gaan. Hierover overlegt de gemeente met Omnia Wonen en de SHOW. Ons doel is natuurlijk dat huurders voordeliger uitkomen met hun energierekening.
Zorg en wonen
De gemeente gaat een woonzorgvisie opstellen. Hierin staan plannen waardoor mensen die zorg nodig hebben in hun eigen huis kunnen wonen. Daarbij gaat het om ouderen, mensen met een handicap en mensen die uit een instelling komen.
Komend jaar wordt ook gekeken of de subsidies van Gewoon Gemak goed werken. Met deze regeling kunnen mensen in Nunspeet tot 500 euro krijgen om veilig thuis te kunnen blijven wonen. Denk bijvoorbeeld aan aanpassingen zoals het plaatsen van een douchebeugel voor senioren die slecht ter been zijn.
Betaalbaarheid
Er zijn verder afspraken gemaakt over de verdeling van huurwoningen. Ook zijn er afspraken over de betaalbaarheid. Bijvoorbeeld dat bij 70 procent van de woningen de huurprijs onder de 693 euro blijft. Verder is afgesproken dat Omnia Wonen in overleg met de SHOW maatwerk biedt aan huurders die problemen hebben met het betalen van de huur.
De volledige afspraken kunt u lezen in de Prestatieafspraken Nunspeet 2023.