Wat verandert er na Prinsjesdag voor huurders?
Rond Prinsjesdag kwam het nieuwe kabinet met zijn plannen. Die hebben ook gevolgen voor huurders van Omnia Wonen. Zo krijgen meer mensen recht op huurtoeslag, maar het bedrag gaat niet omhoog. Sociale huurders krijgen volgend jaar waarschijnlijk een flinke huurverhoging. Ook gaat de belasting op gas en stroom omlaag en worden zonnepanelen minder voordelig.
Komend jaar blijft het bedrag van de huurtoeslag gelijk. Pas in 2026 wil het kabinet de huurtoeslag een beetje verhogen. In augustus was het kabinet nog van plan om dat komend jaar al te doen. Bovendien zou de verhoging hoger zijn.
Regels huurtoeslag
Wel lijken de regels voor de huurtoeslag te veranderen. Daardoor krijgen meer mensen huurtoeslag. Zo zal de toeslag minder plotseling stoppen als mensen meer gaan verdienen. In plaats daarvan zal de toeslag in stappen dalen als het inkomen stijgt.
Ook verdwijnt bij de huurtoeslag het verschil tussen mensen met en zonder AOW. Er wordt alleen nog gekeken naar het aantal bewoners. Huurders zonder AOW gaan er door deze maatregel op vooruit.
Minder verschil
Er is nog een verschil dat gaat verdwijnen. Tot nu toe werd de huurtoeslag soms verlaagd als de huurprijs boven een bepaald bedrag komt (de zogeheten ‘aftoppingsgrens‘). Dat gaat veranderen. Iedereen krijgt straks huurtoeslag voor het deel boven die aftoppingsgrens. Ook als u met meerdere mensen in één huis woont. Dit was al zo voor AOW’ers en voor mensen die alleen wonen.
Het is nog afwachten wanneer alle veranderingen ingaan. De plannen over de huurtoeslag worden later dit jaar nog in de Tweede Kamer besproken. Er kan dus nog wat veranderen.
Huurprijs fors omhoog
Sociale huurders krijgen volgend jaar waarschijnlijk weer een enorme huurverhoging. Dat verwacht de Woonbond. Het kabinet heeft namelijk geen plannen om regels over huurverhoging te veranderen. Daardoor zal de huurverhoging opnieuw meestijgen met de lonen. En de gemiddelde loonstijging is enorm.
Voor de vrije sector werd eerder een andere regel afgesproken. Daar mag de huurverhoging ook uitgaan van de inflatie, als dat lager is dan de stijging van de lonen. Het zou fijn zijn als die regel ook voor sociale huur geldt. De SHOW vreest dat sociale huurders bij Omnia Wonen anders weer een forse huurverhoging krijgen.
Energiekosten
Het Tijdelijk Noodfonds Energie blijft mensen helpen die moeite hebben om hun energiekosten te betalen. Dit fonds betaalt een deel van de energierekening als uw inkomen laag is in verhouding tot uw energiekosten. Het fonds is ook bedoeld voor middeninkomens.
Ook wil het kabinet de belasting op energie verlagen. In december weten we of dat echt doorgaat. Dan wordt er in de Eerste- en Tweede Kamer over gestemd. Door hogere netbeheerkosten verwacht de ACM dat de totale energiekosten alsnog stijgen.
Zonnepanelen
Huurders met zonnepanelen gaan meer betalen voor energie. Dat komt doordat de salderingsregeling stopt in 2027. Salderen betekent dat je de stroom die je op donkere dagen van het stroomnet gebruikt, mag verrekenen met de stroom die je op zonnige dagen zelf opwekt.
Ondertussen verandert er niets aan de Energie Prestatie Vergoeding (EPV). Dat betalen huurders voor de voordelen van een huis dat energiezuinig is en zelf stroom opwekt. Het kabinet gaat nog onderzoeken wat de gevolgen zijn. Want zonnepanelen worden zo veel minder aantrekkelijk voor huurders.
Nieuwe woningen
Bij Omnia Wonen zijn er nog niet veel woningen met zonnepanelen. Maar het worden er komende jaren wel meer. Bijvoorbeeld door de bouw van nieuwe woningen die allemaal energiezuinig zijn. De SHOW zet zich in om verduurzaming betaalbaar te houden voor huurders.
Het kabinet heeft meerdere plannen om de woningnood aan te pakken. Het is de bedoeling dat er elk jaar 100.000 woningen bijkomen. Ook wordt gekeken of procedures sneller kunnen en of bestaande kantoren of huizen omgebouwd kunnen worden. Volgend jaar komen er weer regionale Woondeals, waarin woningcorporaties en overheden afspraken maken over waar huizen gebouwd moeten worden.