Huurverhoging sociale huur en vrije sector gaat misschien niet door
De brief over de huurverhoging die u deze week van Omnia Wonen kreeg, kan misschien in de prullenbak. De huurverhoging voor de sociale huur lijkt niet door te gaan. Voor de middenhuur komt er nog wel een huurverhoging. Voor de vrije sector is het bij Omnia Wonen nog onduidelijk.
Wat is er precies gebeurd? De vier politieke partijen die samen het kabinet steunen, hebben deze week nieuwe afspraken gemaakt. Die afspraken gaan ook over andere regels voor huurverhoging. In het nieuws heeft u daar veel over kunnen lezen. Maar er is nog niets zeker. Uiteindelijk moet alles in een wet worden vastgelegd. Daar moeten de Tweede Kamer en de Eerste Kamer nog over stemmen. Het is niet zeker of dat op tijd lukt. Toch willen wij u alvast bijpraten over wat nu bekend is.
Wat moet u doen?
Voorlopig kunt u niets anders doen dan afwachten. Als uw huurverhoging niet doorgaat, krijgt u een nieuwe brief van Omnia Wonen. Tot er meer bekend is, kunt u beter geen bezwaar indienen tegen de geplande huurverhoging of om maatwerk vragen. Omnia Wonen is nu druk bezig om deze plotselinge verandering goed te regelen.
Sociale huur
Op dit moment lijkt het erop dat er geen huurverhoging komt voor de sociale huur. Dat heet ook wel een huurbevriezing. Bij een gemiddelde huurprijs van 650 euro per maand scheelt dit huurders van Omnia Wonen zo’n 28 euro per maand. Want eerder was een huurverhoging tot 4,3 procent vastgesteld.
Ook in 2026 komt er volgens de plannen geen huurverhoging. Eerder was het kabinet van plan om voor de huurverhoging vanaf 2026 te kijken naar de gemiddelde inflatie over drie jaar. Het is niet bekend wat er met dat plan gebeurt.
Het is nu niet zeker of de huurbevriezing ook geldt voor sociale huurders met hogere inkomens. Ook is nog niet zeker of dit geldt voor huurders met een hele lage huur (onder de 350 euro). Bij de huurbevriezing in 2021 gold dit wel voor alle sociale huurders.
Middenhuur wel verhoging
De huurverhoging voor de middenhuur mag wel doorgaan. Wettelijk ligt de grens op 7,7 procent. Omnia Wonen wilde dat beperken tot 4,3 procent. Mogelijk moet Omnia Wonen dat nu verhogen.
Het lijkt er verder op dat de Wet betaalbare huur wordt aangepast. Daardoor zal er wat veranderen voor de middenhuur. Dat zal vooral gevolgen hebben voor mensen die bij een particulier huren. Maar in het puntensysteem zal ook de WOZ-waarde weer zwaarder meewegen. Dat kan leiden tot hogere huren. Bij Omnia Wonen zijn er overigens maar enkele tientallen woningen in de middenhuur.
Vrije sector bij Omnia Wonen geen verhoging?
De wettelijke grens voor de huurverhoging in de vrije sector verandert niet door de nieuwe afspraken. Dat betekent dat de huren in de vrije sector van de overheid nog steeds tot 4,1 procent mogen stijgen. Maar bij Omnia Wonen ligt dat misschien iets anders. Daar is sinds 2019 de huurverhoging voor de vrije sector gekoppeld aan de grens die de overheid stelt voor de sociale huur. Als die huren bevroren worden, geldt dat misschien ook voor de vrije sector bij Omnia Wonen.
Wat vindt de SHOW hiervan?
Op korte termijn is een huurbevriezing natuurlijk heel fijn voor de portemonnee van sociale huurders. De SHOW is hier dan ook heel blij mee. Maar woningcorporaties krijgen wel minder geld binnen. Dat kan volgens de woningcorporaties veel gevolgen hebben voor de bouw van nieuwe huizen en het verbeteren van bestaande huurwoningen.
Het zou mooi zijn als de overheid bijvoorbeeld de belasting voor woningcorporaties verlaagt. Zo zorg je dat woningcorporaties voldoende geld hebben én de huren laag blijven. Als je dat niet doet, zijn wij bang dat er vanaf 2027 een enorme huurverhoging komt. Of dat het bouwen van nieuwe huizen stil komt te liggen. Daar zijn huurders niet mee geholpen.