SHOW stemt uiteindelijk in met beperkte huurverhoging
Voor de meeste huurders blijft de jaarlijkse huurverhoging beperkt tot 1,58 procent. Huurders van vrije sectorwoningen krijgen een verhoging van maximaal 2,3 procent. Dat is veel minder dan wettelijk is toegestaan. Voor sommige huurders geldt een verhoging met een vast bedrag van 25, 50 of 100 euro. In dit artikel beantwoorden wij vier vragen over deze huuraanpassing. Daarbij gaat het ook over de inzet van de SHOW.
1. Om welke huurverhoging gaat het bij Omnia Wonen?
De precieze regels voor de verhoging staan in de toelichting van Omnia Wonen aan alle huurders.
Voor de meeste huurders van een sociale huurwoning gaat het om een verhoging tot maximaal 1,58 procent. Bij een gemiddelde huur van 565 euro komt dat neer op een verhoging van zo’n 9 euro. De huur van vrije sectorwoningen kan met 2,3 procent omhoog gaan, terwijl wettelijk 3,3 procent is toegestaan.
Maar sociale huurders met wat hogere inkomens krijgen een verhoging van een vast bedrag tot 50 of 100 euro per maand. Dat is de inkomensafhankelijke huurverhoging. Mensen die minder dan 300 euro per maand aan huur betalen, krijgen een verhoging van een vast bedrag van 25 euro per maand. Daardoor lopen deze bijzonder lage huren weer wat meer gelijk met normale huurprijzen.
2. Wat vindt de SHOW hiervan.
Ons advies was eigenlijk om de huur voor de meeste sociale huurders niet te verhogen. Zo’n voorstel voor een huurbevriezing doen wij niet vaak. Maar wij maakten ons nu zorgen over mensen met lagere inkomens. Die zijn al meer geld kwijt aan boodschappen en soms aan gas en licht.
Wij wilden wel instemmen met de maximale inkomensafhankelijke huurverhoging. Ook vonden wij de huurverhoging van 25 euro per maand voor mensen met een hele lage huur wel redelijk. Dat was volgens ons nodig om ons advies voor huurbevriezing voor andere huurders te kunnen betalen.
Omnia Wonen gaf aan dat het voor hen niet mogelijk was om de huur gelijk te houden. Vorig jaar mocht de huur al niet stijgen, terwijl de kosten voor Omnia Wonen wel omhoog gingen. Een huurbevriezing heeft jarenlang gevolgen. Elke latere verhoging wordt namelijk berekend over de vorige huurprijs. Omnia Wonen stelt dat het gelijk houden van de huurprijs uiteindelijk dus zorgt voor minder geld voor onderhoud en nieuwbouw.
De SHOW heeft daarom toch ingestemd met alle verhogingen. De verhoging tot maximaal 1,58 procent is veel lager dan de 2,3 procent die wettelijk is toegestaan voor sociale huurders. Wij zijn ook blij dat de huurverhoging bij Omnia Wonen lager is dan de 2 procent die woningcorporaties gemiddeld toepassen. Bovendien biedt Omnia Wonen maatwerk aan mensen die moeite hebben met het betalen van de huur.
3. Wat heeft de SHOW gedaan met de enquête uit februari?
Ons advies aan Omnia Wonen is gebaseerd op de resultaten van het onderzoek dat wij in februari onder huurders hebben gehouden. Via onze nieuwsbrief hebben wij onze achterban gevraagd om enkele vragen te beantwoorden. Ongeveer 500 mensen hebben hierop gereageerd. Bijna niemand vond dat lagere inkomens meer huur konden betalen. Driekwart vond dat zelfs zeer onwenselijk. Een kleine meerderheid vond dat hogere inkomens wel een huurverhoging konden betalen. Over een huurverhoging voor mensen met een lage huur waren de meningen zeer verdeeld. Een hele nipte meerderheid vond dat toch acceptabel.
4. Wat betekent maatwerk?
Omnia Wonen wil dat huren betaalbaar is voor iedereen. Daarom is soms maatwerk mogelijk. Dat betekent dat sommige mensen geen hogere huur hoeven te betalen. Soms kan de huur zelfs verlaagd worden. Maatwerk is bedoeld voor huurders van een sociale huurwoning met een te hoge huur voor hun inkomen. U kunt kijken of dat ook voor u geldt op de website van Omnia Wonen.
Komt u er niet uit? De SHOW heeft een eenvoudige uitleg van de regels gemaakt. U kunt dat hier vinden.