Welke regels gelden voor de tuin van uw huurwoning?
Van wie is de boom in uw tuin? Wat kan u doen als een boom van de buren overlast geeft? Mag u zelf bepalen hoe uw tuin eruitziet? En hoe zit het als u gaat verhuizen? In dit artikel bespreken wij wat de rechten en plichten zijn bij de tuin van uw huurwoning.
Volgens de wet is de grond waar de huurwoning op staat van de verhuurder. Dat geldt dus ook voor de tuin en alles wat daaraan vastzit, zoals een boom of de schutting. Maar op het moment dat u een huurcontract tekent, bent u wel verantwoordelijk voor het onderhoud van de tuin. Omnia Wonen wil dat uw tuin er naar hun oordeel ‘verzorgd uitziet’. Als de tuin niet netjes is, kunnen zij u daarop aanspreken. Dit staat ook in de huurvoorwaarden.
Dit betekent ook dat eventuele kosten voor het onderhoud van de tuin door de huurder betaald moeten worden. Het is dus belangrijk om goed te kijken naar de tuin voor u een woning accepteert. Als er bijvoorbeeld een metershoge boom staat die u niet zelf kunt snoeien, dan moet u wel een tuinman kunnen betalen. Want als een tuin onverzorgd is of voor overlast zorgt, kan een verhuurder iemand inschakelen om dat te herstellen. De rekening gaat dan naar u.
Verzorgde tuin
De vraag is natuurlijk wat een verzorgde tuin is. Dat is wettelijk vastgelegd in het Besluit kleine herstellingen. Daarin staat wat een huurder in elk geval moet doen aan onderhoud in huis en in de tuin. Omnia Wonen heeft op basis daarvan een duidelijke folder gemaakt waarin precies staat wat zij van u verwachten.
Het gaat bijvoorbeeld om het verwijderen van onkruid en dode planten, het schilderen van de schutting, geregeld grasmaaien en het vervangen van kapotte tegels. Ook het snoeien van struiken en bomen hoort hierbij. Bomen die ziek zijn of gevaarlijk scheef staan, moet u ook kappen. U heeft daarvoor wel een kapvergunning nodig van de gemeente.
Eigen smaak
Hoe u uw tuin inricht mag u grotendeels zelf weten, net zoals dat geldt voor de binnenkant van het huis. Dus of u een grasveld wilt of tegels, struiken of bloempotten: u mag uw eigen smaak volgen. Wel is het belangrijk dat u geen overlast of hinder voor de buren veroorzaakt. Daarom mag u geen bomen planten binnen 2 meter van de grens met de buren (de ‘erfscheiding’). Voor hagen geldt een afstand van 50 centimeter. Planten en struiken mogen ook niet hoger zijn dan de erfscheiding.
Voor de erfscheiding zelf zijn er ook regels. Die mag in de voortuin niet hoger zijn dan 1 meter en achter niet hoger dan 2 meter. Ook moet u met de buren overleggen als u een nieuwe schutting of iets dergelijks plaatst.
Schade en hinder
Verder mag u natuurlijk geen schade aanrichten aan het huis. Voor een klimop of een andere plant tegen de gevel moet u dan ook om toestemming vragen aan Omnia Wonen. Want de gevel is eigendom van Omnia Wonen. En een plant kan onbedoeld voor schade zorgen aan bijvoorbeeld de voegen of een dakgoot, als het ver doorgroeit.
Heeft u hinder van wortels van bomen of struiken van uw buren? Of groeien de takken over de erfscheiding? Dan mag u die zelf verwijderen. Hier is geen toestemming voor nodig. Maar de struik of boom mag er geen schade van ondervinden. Als de begroeiing doodgaat doordat u iets te rigoureus de wortels heeft weggehaald, wordt u daarvoor verantwoordelijk gehouden.
Verhuizen
Gaat u verhuizen? Dan beoordeelt Omnia Wonen of u de beplanting, bestrating en eventuele vijver in uw tuin ter overname aan mag bieden aan de nieuwe huurder.
Het is daarom verstandig om vooraf toestemming te vragen aan Omnia Wonen als u bijvoorbeeld een grote boom wilt planten. De kantonrechter in Rotterdam heeft ooit bepaald dat een verhuurder dan later niet meer mag eisen dat de boom door de huurder verwijderd wordt als die verhuist.
Meer informatie vindt u in het informatieblad van Omnia Wonen.