Overlast of ongemakken?
Omnia Wonen voert aan de hand van een meerjarenonderhoudsplan (groot)onderhoud of een renovatie uit aan haar woningen met het doel verbetering van de woning(en).
Hierbij bestaat de mogelijkheid dat er overlast- en/of ongemak plaatsvindt voor de huurder(s)
In september 2011 zijn in samenwerking met de SHOW bij Omnia Wonen richtlijnen opgesteld die worden toegepast voor ongemakken- en herinrichting bij grote onderhouds- of renovatieprojecten. Voordat een dergelijk groot renovatieproject van start gaat wordt er vanuit de huurders een Bewoners Advies Groep (BAG) opgericht die wensen van huurders bespreekt met Omnia Wonen.
Als SHOW sluiten wij hier graag bij aan om huurders met raad en daad bij te staan. Nu komen dit soort grote renovatieprojecten natuurlijk niet jaarlijks voor. Telkens wanneer een dergelijk groot project van start ging werd er door de BAG en de SHOW-bestuursleden stevig gediscussieerd met projectleiders van Omnia Wonen over de legitimiteit en de hoogte van de vergoeding voor ongemakken-en herinrichtingskosten, die naar onze mening met inflatie moest worden gecorrigeerd. Uiteindelijk kwam er dan een regeling tot stand waar de BAG, wij als SHOW en Omnia Wonen met tevredenheid op terug konden kijken.
Eigenlijk werden wij als SHOW dit soort onnodige discussies zat, het is voor ons niet meer dan normaal dat wanneer je een vergoedingsreling afspreekt in 2011, dat de bedragen die daarin worden genoemd jaarlijks worden geïndexeerd.
Daarom besloten wij als SHOW een ongevraagd advies te sturen naar Omnia Wonen met als doel de regeling ongemakken en herinrichtingskosten jaarlijks met inflatie te worden corrigeren.
Hier onder de reactie van Omnia Wonen op ons ongevraagd advies.
“Zoals u terecht aangaf is deze regeling lang niet herzien en vaak onderwerp van gesprek bij projecten. Het advies voor een jaarlijkse indexering neem ik daarom graag over. Wij zullen dit verwerken in het sociaal statuut en nemen daarbij ook de verhuiskostenvergoeding in mee. Concreet hebben wij besloten om de overlastvergoeding, herinrichtingsvergoeding en verhuiskostenvergoeding jaarlijks per 1 januari te indexeren op basis van de ontwikkeling van de ‘consumentenprijsindex alle huishoudens’, gepubliceerd door het CBS.
Zoals is overeengekomen is voor de projecten aan de complexen 141, 142 en 160 in Oldebroek de overlastvergoeding geïndexeerd naar peiljaar 2020. Concreet houdt dit in dat de overlastvergoeding is aangepast van €450,- naar €570,-. De brochures en het sociaal plan zijn inmiddels overhandigd aan alle betrokken huurders. Deze huurders zullen de geïndexeerde vergoedingen ontvangen.”