Wie kan u helpen met geldzaken?
Hogere huur, duurdere boodschappen en de rekening voor gas en licht die omhoog gaat. Veel mensen hebben op dit moment grote zorgen over geld. Er zijn allerlei mogelijkheden om extra geld te krijgen. Maar het valt niet altijd mee om dat te regelen. Daarom is het goed om te weten dat u daar hulp bij kunt krijgen. In dit artikel zetten wij wat mogelijkheden op een rij die voor iedereen gelden. Ook geven wij handige tips per gemeente, van Assen tot Woudenberg.
Eerst is het goed om te kijken naar de belangrijkste regelingen voor huurders om extra geld te krijgen. De bekendste is de huurtoeslag, verder is er de energietoeslag en tot slot de woonkostentoeslag.
Welke regelingen zijn er?
De huurtoeslag is een bedrag dat u elke maand kunt krijgen van de Belastingdienst. De energietoeslag is een bedrag van 1300 euro dat u dit jaar kunt krijgen van de gemeente waar u woont. Mensen met een uitkering krijgen dat meestal vanzelf. De woonkostentoeslag betalen sommige gemeenten aan mensen die tijdelijk moeite hebben met het betalen van hun huur. Niet alle gemeenten hebben zo’n regeling. U kunt dit navragen bij uw gemeente. Meer over deze regelingen leest u in ons eerdere artikel, al is de energietoeslag inmiddels dus verhoogd. Daarnaast zijn er allerlei andere regelingen om mensen te helpen.
Kan ik hulp krijgen?
Vaak vinden mensen het lastig om uit te zoeken waar zij recht op hebben. Ook is het niet altijd makkelijk om dat geld aan te vragen. Gelukkig kunt u hulp krijgen van mensen die de regels kennen. Zij kunnen ook helpen met het regelen.
Eerst geven wij tips die voor iedereen gelden. Daarna bespreken wij per gemeente welke hulp er is. In sommige gemeenten konden wij niets vinden of is er maar beperkte hulp.
Algemene tips
Om te beginnen kan het soms fijn zijn om even met iemand te praten. Zo zijn er de mensen van Geldfit die met u mee willen denken. Of gewoon naar uw verhaal kunnen luisteren. Zij kunnen u ook tips en advies geven. Bel gratis met 0800 – 8115. Of kijk voor meer informatie op 0800-8115.nl.
Voor algemene vragen over de huurtoeslag kunt u bellen met de Belastingtelefoon. U kunt daar ook vragen stellen over andere toeslagen, zoals de zorgtoeslag. Ook kunt u daar vragen wat uw inkomen is. Bel met telefoonnummer: 0800 – 0543
Heeft u meer hulp nodig? Bijvoorbeeld met het invullen van formulieren of om te kijken waar u recht op heeft? Dan kan het handig zijn om lid te worden van ouderenbond ANBO. Dat kost ongeveer 40 euro per jaar. Leden van ANBO kunnen vragen om een vrijwilliger die langskomt om te helpen met geldzaken. Er zijn trouwens ook vrijwilligers van de ANBO die langs kunnen komen voor de gezelligheid of voor het uitvoeren van klussen in huis. Klik hier om lid te worden van de ANBO en hulp aan te vragen. Wilt u liever bellen? Het telefoonnummer is: 0348 – 46 66 90.
Assen
Inwoners van Assen kunnen gratis hulp krijgen via Vaart Welzijn. Zij kunnen bijvoorbeeld helpen om meer inzicht te krijgen in uw inkomsten en uitgaven. Ook kunnen zij kijken of er nog regelingen zijn waar u recht op heeft. En helpen met het aanvragen daarvan. Bel met 088 – 123 09 99 of neem contact op via internet.
Amersfoort
Amersfoorters kunnen naar het stadhuis voor hulp bij het aanvragen van toeslagen en andere vragen over de Belastingdienst. Dit Steunpunt Belastingdienst is open op maandag en donderdag. U kunt hiervoor gratis een afspraak maken via de BelastingTelefoon, telefoonnummer: 0800 – 0543.
Heeft u meer hulp nodig omdat u zich zorgen maakt over geld of zelfs schulden hebt? Hoe eerder u hulp vraagt, hoe beter. SchuldHulpMaatje Amersfoort staat klaar om u te helpen met 24 vrijwilligers. Zij helpen u om geldzorgen op te lossen. Deze hulp is helemaal gratis.
Neem contact op met Pieter de Bekker, de coördinator van SchuldHulpMaatje Amersfoort via e-mail: info@shm-amersfoort.nl of via telefoonnummer: 06 – 38 00 06 09.
Arnhem
Voor mensen in Arnhem is er veel hulp via Goed Geregeld Arnhem. Mensen worden gratis geholpen op inloopspreekuren, per telefoon op telefoonnummer 026- 3127999 of per e-mail. De medewerkers kunnen kijken op welke regelingen u recht heeft. Ook kunnen zij helpen met het invullen van formulieren. Verder kunnen zij met u nagaan hoe u rond kunt komen met uw geld.
Den Haag
Woont u in Den Haag en maakt u zich zorgen over geld? Wilt u hulp met het aanvragen van toeslagen of met het invullen van formulieren? Heeft u schulden of dreigt u in de schulden te komen? U bent niet de enige. In Den Haag zijn er 200 vrijwilligers die u willen helpen. Deze hulp is helemaal gratis. Zij komen bij u thuis of spreken bijvoorbeeld met u af in de bibliotheek om samen uw geldzorgen op te lossen. Meld u aan via SchuldHulpMaatje of per e-mail via info@schuldhulpmaatjedenhaag.nl.
Elburg en ‘t Harde
Inwoners van Elburg kunnen met al hun vragen over geld terecht bij een Sociaal Financieel Trefpunt. U kunt zonder afspraak naar een Sociaal Financieel Trefpunt op de volgende locaties en tijdstippen:
- woensdag van 10.00 – 12.00 uur in ‘t Huiken, Lange Wijden 33, Elburg;
- donderdag van 15.00 – 16.00 uur in M.F.C. Aperloo, Stadsweg 27, ’ t Harde;
- vrijdag van 10.00 – 12.00 uur (alleen voor hulp bij invullen van aanvraagformulieren en hulp bij lezen van brieven) in ‘ t Huiken, Lange Wijden 33, Elburg.
Daarnaast kunt u ook bellen met uw vragen van maandag tot en met vrijdag via telefoonnummer 0525-68 22 11. U kunt uw vragen ook per e-mail stellen via vraag@sociaaltrefpunt.nl.
Elspeet: Zie Nunspeet
Ermelo
Inwoners van Ermelo kunnen gratis terecht bij het Financieel Café. Het Financieel Café is er voor iedereen die hulp wil bij geldzaken. Van het invullen van formulieren, vragen over regelingen tot het doornemen van brieven. Het Financieel Café is geopend op maandagavond (van 18.30-20.00 uur) en op donderdagochtend (van 10.00-12.00 uur). U moet wel eerst een afspraak maken. Bel met Welzijn Ermelo op het nummer 06 – 8201 9703 of stuur een e-mail naar mailfinancieelcafe@vw.welzijnermelo.nl.
Harderwijk
Woont u in Harderwijk en heeft u hulp nodig met geldzaken? U wordt gratis geholpen bij het Financieel Trefpunt. Bijvoorbeeld met het aanvragen van toeslagen, het invullen van een formulier of het oplossen van schulden. U bent elke dinsdag welkom tussen 10.00 en 12.00 uur in Wijkontmoetingscentrum Stad aan de Houtkamp 33 in Harderwijk. U moet wel eerst een afspraak maken. Dat kan via telefoonnummer 0341 – 43 46 56 of per e-mail via financieeltrefpuntharderwijk@zorgdat.nl.
Nunspeet
Ook in Nunspeet is er gratis hulp en advies bij geldzaken. U kunt hiervoor naar het Financieel Trefpunt. Daar kunnen zij u bijvoorbeeld helpen met het aanvragen van toeslagen, het invullen van formulieren, het lezen van brieven en vragen over schulden.
Het Financieel Trefpunt is elke donderdag geopend tussen 10.00 en 12.00 uur in de bibliotheek aan de F.A. Molijnlaan 186 in Nunspeet (Veluvine). U kunt zonder afspraak langskomen.
Oldebroek
Woont u in Oldebroek en heeft u hulp nodig bij het invullen van formulieren? Of heeft u andere vragen over geld en regels? Dan bent u van harte welkom op het Financieel spreekuur. Deze hulp is gratis.
- Op dinsdag kunt u tussen 10.00 – 12.00 uur terecht in MFC De Brinkhof aan de Mariënrade 3 in Wezep.
- Elke donderdag kunt u terecht van 10.00 – 12.00 uur in het gemeentehuis van Oldebroek aan het Raadhuisplein 1.
U kunt gewoon binnenlopen of een afspraak maken via telefoonnummer 0525 – 63 83 33 of per e-mail via sociaalteam@oldebroek.nl.
Woudenberg
In Woudenberg kunt u voor veel vragen over geld elke dag tussen 8.30 en 12.00 uur terecht bij de balie van De Kleine Schans. Dat zit in het Cultuurhuis aan de Dorpsstraat 38.
Wilt u hulp bij het invullen van formulieren of bij het lezen van officiële brieven? Dan kunt u terecht bij de vrijwilligers van de Formulierenbrigade. Zij zijn om de twee weken op vrijdagochtend aanwezig op De Kleine Schans. U moet hiervoor wel een afspraak maken. Dat kan bij de balie van De Kleine Schans. U kunt hiervoor ook bellen met telefoonnummer 085 – 06 69 700.
Voor alle mensen met geldzorgen zijn er ook de vrijwilligers van SchuldHulpMaatjes. In de kernen Scherpenzeel, Renswoude en Woudenberg zijn ongeveer twintig Maatjes die helpen met geldvragen, geldzorgen of schulden. U bent welkom vanaf de eerste geldzorg. Bijvoorbeeld als ontslag dreigt of als u niet meer rondkomt met uw geld. Vraag hulp bij coördinatoren Arie en Henrie. Zij kijken welk Maatje goed bij u past. U kunt hen bereiken via telefoonnummer 06 – 30 20 78 68 of e-mailen via info@idhschuldhulp.nl.
Om schulden op te lossen, kunt u ook een afspraak maken met het spreekuur schuldhulpverlening bij De Kleine Schans. Dat kan via info@dekleindeschans.nl of telefonisch via 085 – 06 69 700.
Wat doet de SHOW voor u?
Als huurdersorganisatie doen wij ons best om uw woonlasten zo laag mogelijk te houden. Wij hebben bij het maken van de prestatieafspraken bij meerdere gemeenten aangedrongen op lage gemeentelijke belastingen en op mogelijkheden om energie te besparen. Bij Omnia Wonen hebben wij aangedrongen op een beperkte huurverhoging.
Wij hebben de steun van veel huurders nodig om een duidelijk geluid te laten horen. Dus kent u huurders die ons werk nog niet steunen? Het zou fijn zijn als u die mensen wijst op de mogelijkheid om zich gratis aan te melden.