De SHOW geeft advies over huurverhoging
De jaarlijkse huurverhoging wordt voor de meeste huurders niet meer dan 2,3 procent. Voor sommige mensen geldt een andere verhoging tot 25, 50 of 100 euro per maand. De SHOW geeft binnenkort advies aan Omnia Wonen over het hele huurbeleid.
Meestal wordt elk jaar de huur verhoogd op 1 juli. Maar vorig jaar bleef de huur gelijk door een speciale regeling in verband met corona. Dat is de zogeheten huurbevriezing. Dit jaar heeft de regering besloten dat de huur met maximaal 2,3 procent omhoog mag gaan voor sociale huurwoningen. Bij een gemiddelde huur van zo’n 565 euro komt dat dus neer op 13 euro per maand.
Bij Omnia Wonen geldt dit maximum ook voor huurders van vrije sectorwoningen. De SHOW heeft in het verleden namelijk gezorgd dat hun huuraanpassing niet hoger mag zijn dan het maximale overheidpercentage van de sociale huurders. Daardoor krijgen zij minder verhoging dan de 3,3 procent die wettelijk is toegestaan.
Uitzonderingen
Maar dit maximum geldt niet voor huurders met een hele lage huur of een goed inkomen. Mensen met huren tot 300 euro per maand krijgen namelijk een huurverhoging van een vast bedrag tot 25 euro per maand. Daarnaast krijgen huurders met hogere inkomens een huurverhoging van een vast bedrag tot 50 of 100 euro. Dat is de inkomensafhankelijke huurverhoging, waar wij eerder over schreven.
Met hogere inkomens worden eenpersoonshuishoudens bedoeld met een inkomen vanaf 47.948 euro en meerpersoonshuishoudens met een inkomen vanaf 55.486 euro. De precieze regels kunt u hier vinden.
Advies van de SHOW
De SHOW geeft binnenkort advies aan Omnia Wonen over het hele huurbeleid. Daarin geven wij ook aan wat wij een redelijke huurverhoging vinden voor de meeste huurders. Over dit advies vergaderen wij binnenkort.
Omnia Wonen wil de opbrengsten van de inkomensafhankelijke huurverhoging gebruiken om de huur voor mensen met een lager inkomen betaalbaar te houden. Zo helpen mensen die een huurverhoging van 50 euro kunnen betalen mee aan een lagere huur voor mensen voor wie een tientje extra heel veel is. Dat vindt de SHOW een goed idee.
Verder geeft Omnia Wonen aan dat de huurbevriezing van vorig jaar langdurige gevolgen voor hen heeft. Huurverhogingen worden altijd vastgesteld ten opzichte van de huur van het voorgaande jaar. Als de huur een jaar gelijk blijft, dan is het bedrag waarover daarna een verhoging wordt berekend dus ook lager. Dat zorgt jarenlang voor minder huuropbrengsten voor Omnia Wonen, terwijl hun kosten wel stijgen. De hogere huuropbrengsten zijn ook nodig voor nieuwbouw, onderhoud en verduurzaming.
De SHOW kan deze gedachtegang normaal gesproken goed volgen. Als huurders zijn wij niet alleen gebaat bij lage huren. Wij willen bijvoorbeeld ook een goed onderhouden huis. Als onze woning beter geïsoleerd is, levert dat een lagere energierekening op. En het is ook belangrijk dat er genoeg huizen worden gebouwd.
Zorgen over stijgende kosten
Maar dit jaar maken wij ons zorgen over huurders die het nu al niet breed hebben. Bijvoorbeeld AOW’ers met een klein pensioen, zzp’ers met een laag inkomen of mensen met een bijstandsuitkering. Huurders met een laag inkomen hebben dit jaar al te maken met stijgende kosten. Zo betalen zij meer voor hun dagelijkse boodschappen en hun energierekening. Voor deze mensen kan een huurverhoging zorgen voor problemen.
Als bestuur moeten wij dus een afweging maken tussen de gevolgen voor Omnia Wonen en welke verhoging voor huurders op te brengen is. In onze nieuwsbrief vragen wij daarom aan huurders of zij meer huur kunnen betalen. Deze antwoorden wegen wij mee in ons advies aan Omnia Wonen. Als u daarnaast nog vragen of opmerkingen heeft, dan horen wij dat graag. Neem dan contact op met de ambassadeur in uw gemeente.