6 tips om geld te besparen als huurder
Er zijn meerdere mogelijkheden om als huurder geld te besparen of extra geld te krijgen. Weet u bijvoorbeeld wat de nieuwe energiebelasting betekent? Of heeft u weleens van de woonkostentoeslag gehoord? In dit artikel zetten wij bekende en onbekende mogelijkheden op een rij.
1. Huurtoeslag
Huurders moeten zelf huurtoeslag aanvragen. Of u recht hebt op huurtoeslag hangt af van uw inkomen, de huurprijs en uw spaargeld. U kunt op de website van de Belastingdienst precies berekenen of u recht hebt op huurtoeslag. U moet dan weten wat uw inkomen is. Dat kan het beste met uw belastingaangifte. Maar u kunt dit ook invullen met een loonstrook of uitkeringsspecificatie.
Wilt u alvast een inschatting maken of u kans maakt? Wat betreft uw inkomen is er geen vast bedrag te noemen. In de praktijk komt het er globaal op neer dat een alleenstaande niet meer dan 32.500 euro per jaar mag verdienen. Met een partner of gezin mag het gezamenlijke inkomen in elk geval niet boven de 40.500 euro uitkomen.
De huurprijs mag dit jaar voor de meeste huurders niet hoger zijn dan 763,47 euro. Er geldt een andere grens als alle bewoners jonger zijn dan dan 23 jaar en u geen kind hebt dat bij u woont. Dan mag de huur niet hoger zijn dan 442,46 euro. Komt u door een huurverhoging net boven de grens van de huurprijs uit? Dan hebt u geluk. Door een nieuwe regel houdt u recht op huurtoeslag als u dat voor dezelfde woning al kreeg in de maand voor de verhoging.
U mag ook niet te veel spaargeld hebben of ander vermogen (zoals aandelen). Iedere bewoner mag op 1 januari 2022 maximaal 31.747 euro hebben. Heeft u een partner of thuiswonende kinderen onder de 18? Dan mag u bij elkaar niet meer dan 63.494 euro aan vermogen hebben.
In sommige gevallen gelden er andere regels. Bijvoorbeeld als u of een huisgenoot een handicap heeft, verzorging thuis krijgt of juist in een verpleeghuis verblijft. Ook voor co-ouders of hele grote gezinnen gelden andere regels. De Consumentenbond heeft hier duidelijke informatie over.
2. Woonkostentoeslag
In meerdere gemeenten zijn er speciale regelingen voor mensen die moeite hebben met het betalen van de huur. Meestal gaat het om tijdelijke steun. Bijvoorbeeld als het inkomen plotseling daalt door ziekte, werkloosheid of een medebewoner met inkomen die vertrekt. Deze regelingen worden vaak Woonlastenfonds of Woonkostentoeslag genoemd. Soms krijgt u dit bovenop de huurtoeslag en soms is het alleen voor huurders zonder huurtoeslag.
Niet alle gemeenten hebben zo’n regeling. U kunt dit navragen bij uw gemeente. In Elburg, Nunspeet, Den Haag en Amersfoort bestaat dit in elk geval wel.
3. Energiebelasting
Er zijn dit jaar veranderingen in de belasting die u betaalt over gas en stroom. Het goede nieuws is dat iedereen dit jaar een korting krijgt op deze energiebelasting. Hier hoeft u niets voor te doen. Voor een gemiddeld huishouden komt dit neer op een bedrag van 400 euro per jaar. Zo helpt de overheid mensen om een hogere energierekening te betalen.
Er zijn dit jaar meer veranderingen in de energiebelasting. De belasting op gas wordt namelijk hoger en op elektriciteit lager. Daardoor kan de energierekening veranderen. Wilt u weten wat u kunt verwachten? U kunt dit online heel makkelijk uitzoeken.
Daarnaast kunnen huurders met een laag inkomen 200 euro extra krijgen via hun gemeente. Mensen met een bijstandsuitkering krijgen dit vanzelf. Dit geld staat dan voor april op hun bankrekening. Andere mensen met een laag inkomen moeten dit zelf aanvragen bij de gemeente waar zij wonen. Het gaat dan om AOW’ers zonder aanvullend pensioen, zelfstandig ondernemers met een laag inkomen en mensen met een IOW-uitkering. U kunt bellen met uw gemeente om dit aan te vragen.
4. Energiebesparen
Eerder schreven wij al over de mogelijkheden voor huurders van Omnia Wonen om te besparen op het gasverbruik. Maar er zijn meer manieren om energie te besparen. Zeker nu ook de prijs voor stroom is gestegen. Bij MilieuCentraal kunt u een snelle bespaartest doen. U ziet dan gelijk hoeveel geld iets op kan leveren.
Nieuw is het Energiemaatje van Veluwe Duurzaam. Dit is een actie speciaal voor mensen met een laag inkomen in Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet en Oldebroek. U krijgt gratis producten en handige tips van het Energiemaatje. Binnen negen maanden is uw energierekening dan veel lager.
Ook huurders met een hoger inkomen in deze plaatsen kunnen terecht bij Veluwe Duurzaam. Zo kunt u bijvoorbeeld hulp krijgen van het Supportteam bij het aanbrengen van tochtstrippen, radiatorfolie en waterbesparende producten.
In Woudenberg komt er meer hulp voor huurders om energie te besparen. In de prestatieafspraken is namelijk vastgelegd dat er ook subsidie komt voor energiebesparende maatregelen. Dit wordt de komende tijd uitgewerkt. Op dit moment zijn er al Energiecoaches die gratis advies geven.
Amersfoorters kunnen terecht bij Amersfoort Duurzaam. Zij kunnen gratis advies krijgen van een Energiecoach en voor 50 euro aan energiebesparende producten uitzoeken.
5. Inboedelverzekering
Als u een inboedelverzekering heeft, kunt u kijken of uw verzekering niet goedkoper kan. Want de ene inboedelverzekering kan twee keer zo duur zijn als de andere. U kunt de premies vergelijken via de site van de Consumentenbond.
De hoogte van de premie hangt ook samen met het verzekerde bedrag. Het is dus belangrijk dat de inboedelverzekering past bij de waarde van uw spullen. Als u bijvoorbeeld voor 30.000 euro aan inboedel heeft, is het zonde om u te verzekeren voor 150.000 euro. Aan de andere kant wilt u ook niet onderverzekerd zijn. De Consumentenbond geeft hier tips over.
Tot slot kunt u kijken hoe uitgebreid uw verzekering is. Is het voor u bijvoorbeeld nog steeds handig om allrisk verzekerd te zijn en is een dekking buitenshuis echt nodig? Als u spaargeld heeft, kunt u ervoor kiezen om een eigen risico af te sluiten. Dan betaalt u minder premie.
6. Kwijtschelding lokale belastingen
Mensen met een laag inkomen en weinig spaargeld kunnen vragen om kwijtschelding van lokale belastingen. Voor de afvalstoffenheffing en rioolheffing moet u contact opnemen met uw gemeente en voor de waterschapsbelasting met het waterschap. Dit kan heel veel geld schelen.
De SHOW heeft er bij het maken van de prestatieafspraken bij meerdere gemeenten op aangedrongen om de gemeentelijke belastingen laag te houden. Want het heeft weinig zin om afspraken te maken over lage huur als een gemeente met hoge belastingen de woonlasten zou verhogen.
Bonustip: overleg met Omnia Wonen!
Iedereen kan moeite krijgen met het betalen van de huur. Bijvoorbeeld door het verlies van werk, een hoge energierekening of een scheiding. Het is belangrijk om dan op tijd met Omnia Wonen te overleggen over de mogelijkheden. Zo voorkomt u dat er extra kosten bijkomen en het probleem groter wordt.
In de prestatieafspraken in meerdere gemeenten zijn er ook afspraken gemaakt over huurders die moeite hebben met de huur. Daardoor kan Omnia Wonen deze mensen maatwerk bieden. Soms kan bijvoorbeeld worden afgesproken dat de huur niet verder stijgt. Het kan dus heel nuttig zijn om contact op te nemen met Omnia Wonen bij problemen met de huur.
Omnia Wonen werkt ook samen met de gemeenten Nunspeet, Elburg en Oldebroek om huurschuld eerder op te lossen.