Verhuizen oudere huurder
Veel ouderen huren een huis dat eigenlijk te groot is. Maar verhuizen lijkt een hoop gedoe. Daarom blijven zij in een huis wonen dat beter past bij andere huurders. Omnia Wonen werkt aan plannen om dat te veranderen. In dit achtergrondartikel vertellen wij wat dat ‘doorstroombeleid’ in de praktijk betekent. Zo spraken wij een oudere huurder die wel verhuisde. Zij vertelt dat zij heel blij is met haar kleinere huis.
Het zijn niet alleen ouderen die een huis hebben dat niet bij hen past. Er zijn mensen van alle leeftijden die in hun eentje een groot huis huren. En daar zou ook een gezin kunnen wonen. Ook zijn er mensen met een goed salaris die een lage huur betalen. In zo’n huis zouden huurders met een laag inkomen kunnen wonen. En dan zijn er ouderen die moeite krijgen met traplopen en de zolder al jaren niet meer zien. Zij wonen misschien prettiger in een kleiner huis zonder trappen.
Verleiden
Omnia Wonen wil zulke huurders verleiden om te verhuizen. Dat wordt het ‘doorstroombeleid’ genoemd. Hierdoor kunnen deze mensen een betere woning krijgen. Zo komen er weer huizen vrij voor andere huurders. Er zijn sinds 2019 meerdere plannen gemaakt om te kijken wat werkt.
Een manier is het geven van voorrang bij het inschrijven op woningen. Gezinnen maken dan bijvoorbeeld meer kans op eengezinswoningen. Andersom maken alleenstaanden met een grote huurwoning als eerste kans op een kleiner huis. Ook kan er worden gekeken naar het inkomen. Mensen met een goed salaris in een sociale huurwoning, krijgen dan voorrang bij het inschrijven op de duurdere huurhuizen (de ‘vrije sectorwoningen’). Ook kunnen huurders voorrang krijgen bij het kopen van huizen. Bijvoorbeeld in Amersfoort . Zo komen de huurhuizen weer vrij voor mensen die niet kunnen kopen.
Wooncoaches
Voor oudere huurders is ook persoonlijke hulp mogelijk. Zo zijn er wooncoaches voor 55-plussers in Amersfoort. Zij kunnen mensen vertellen wat mogelijk is. Ook helpen zij bijvoorbeeld met het inschrijven op huizen. In andere plaatsen kunnen de woonadviseurs van Omnia Wonen dat misschien doen.
Verder kan meer informatie over de kosten ervoor zorgen dat mensen een huis vinden dat past bij hun inkomen. Nu wordt alleen de huurprijs genoemd in de woonadvertenties. Maar het maakt ook uit wat huurders moeten betalen voor gas en licht. Dat kan per woning verschillen. Bijvoorbeeld door de grootte van een huis, maar ook door de isolatie. Een nieuw appartement met een hogere huurprijs, kan goedkoper zijn dan een oudere eengezinswoning met een lagere huur.
Mocht een andere woning toch duurder zijn, dan wordt het misschien mogelijk om de eerste jaren minder huur te betalen. Zo kunnen mensen langzaam wennen aan een hogere huurprijs. Omnia Wonen denkt nog na over deze woonlastengewenning.
Grote stap
Deze plannen gaan dus niet alleen over oudere huurders. Maar voor hen is verhuizen wel een grote stap. Wij wilden weten wat dit voor hen betekent. Daarom sprak onze ambassadeur Diane Kleine met Jen Brem.
Jen verhuisde van een eengezinswoning naar een kleiner appartement. De eengezinswoning werd haar te groot. Het werd te veel om schoon te maken en traplopen ging moeilijker. Ook was de tuin te groot om netjes te houden.
Om een geschikte woning te vinden, keek Jen regelmatig op de site van www.hurennoordveluwe . Zo vond zij een nieuw huis in dezelfde wijk als haar oude woning, dichtbij de supermarkt. De extra slaapkamer is handig om haar rollator en andere spullen neer te zetten. Ook is ze blij met de bijkeuken voor de vaatwasser en wasmachine. De woning heeft geen drempels, zodat het lopen met de rollator heel makkelijk gaat.
Heel tevreden
Het contact met Omnia Wonen bij de toewijzing van de woning verliep goed. Zo kreeg zij hulp van Omnia bij enkele reparaties.
Het bevalt Jen heel goed in haar nieuwe woning. Het is een nette, rustige buurt met fijne buren. Zij vindt het wel jammer dat er geen jongere bewoners zijn die kunnen helpen met kleine klussen.
Jen zou het anderen zeker aanraden om kleiner en passender te gaan wonen. Zij raadt aan om wekelijks op de site met het aanbod te kijken. Ook is het handig om al voor de verhuizing spullen weg te doen en hulp te vragen. Dit heeft Jen zelf ook gedaan. Bij de verhuizing kreeg zij hulp van kennissen en familie.
Om de verhuizing te betalen, gebruikte Jen wat spaargeld. Gelukkig betaalt zij nu minder voor gas en licht, omdat de woning kleiner is en goed geïsoleerd. In de winter wordt het er niet heel koud en in de zomer niet heel heet. Jen is dus heel tevreden over haar beslissing.
Wat vindt u?
Omnia Wonen heeft de SHOW gevraagd wat wij van hun plannen vinden. De SHOW vindt het belangrijk dat mensen niet verplicht worden om te verhuizen. Maar wat vindt u van dit doorstroombeleid? Heeft u zelf ervaring met het verhuizen naar een passende woning? Heeft u tips om dit aan te moedigen? Of zijn er dingen die u absoluut niet wilt? Laat het ons weten! Met uw informatie kunnen wij beter de wensen van alle huurders laten horen. Neem contact op met onze ambassadeur in uw woonplaats of stuur een e-mail naar info@showhb.nl . Alvast bedankt voor uw hulp!