Met welke nieuwe regels krijgt u het nieuwe jaar te maken?
Een nieuw jaar betekent ook nieuwe regels. Daardoor zullen er voor huurders van Omnia Wonen in 2022 dingen veranderen. Zo krijgt iedereen een rookmelder in huis. Ook moet iedereen in 2022 waarschijnlijk meer huur betalen. Hieronder zetten wij de belangrijkste 7 veranderingen op een rij.
1. Rookmelders
Vanaf 1 juli 2022 moet er in uw huis op elke verdieping een rookmelder hangen. Omnia Wonen heeft een bedrijf gevraagd om dat te regelen. Huurders krijgen hierover nog een brief van Omnia Wonen.
2. Laatste kans eenmalige huurverlaging!
Er komt een einde aan de Wet Eenmalige Huurverlaging Huurders met een Lager Inkomen. Deze huurverlaging is bedoeld voor huurders van een sociale huurwoning met een te hoge huur voor hun inkomen. Het gaat om eenpersoonshuishoudens met een inkomen tot ongeveer 24.000 euro per jaar en meerpersoonshuishoudens die ongeveer 32.000 euro per jaar verdienen. Daarnaast moeten zij meer dan 633,25 euro per maand aan kale huur betalen om recht te hebben op deze huurverlaging.
Veel huurders hoefden niets te doen voor deze regeling. Maar sommige mensen moeten dit zelf aanvragen. Dat geldt voor huurders van wie het inkomen na 2019 flink is gedaald en waarvan de huur boven een bepaalde grens is gekomen. Dit moet voor 31 december 2021.
Meer hierover vindt u in dit bericht .
3. Jaarlijkse huuraanpassing
Over het algemeen wordt de huur elk jaar op 1 juli verhoogd. Maar in 2021 bleef de huur gelijk. Dat kwam door een speciale regeling in verband met corona. Deze zogeheten huurbevriezing stopt in 2022. Dat betekent dat de huur dit jaar waarschijnlijk weer omhoog gaat.
Het is nu nog niet bekend met hoeveel procent de huur mag worden verhoogd voor de sociale huurwoningen. Dit maximum wordt altijd door de overheid bepaald. Vervolgens gaat de SHOW met Omnia Wonen in gesprek welke huurverhoging voor ons gaat gelden.
4. Inkomensafhankelijke huurverhoging
Omnia Wonen mag aan huurders met een hoger inkomen meer huurverhoging vragen dan aan andere huurders. Dit wordt de inkomensafhankelijke huurverhoging genoemd. In 2021 gaat het om mensen met een inkomen boven de 44.655 euro.
De regels voor deze inkomensafhankelijke huurverhoging veranderen in 2022. De verhoging wordt niet meer vastgesteld met een percentage van de huur. In plaats daarvan gaat de huur omhoog met een vast bedrag van maximaal 50 of 100 euro. Bovendien wordt er niet meer alleen naar het inkomen gekeken, maar ook naar het aantal bewoners.
Daarnaast komt er een einde aan een aantal uitzonderingen. Want ook huishoudens van (meer dan) 4 personen en AOW’ers kunnen in 2022 een inkomensafhankelijke huurverhoging krijgen. De uitzondering voor chronisch zieken en een inwonend gehandicapt kind blijft wel bestaan. Maar dat gaat niet vanzelf. Deze huurders moeten zelf bezwaar maken.
Voor 2022 geldt de inkomensafhankelijke huurverhoging voor huurders die in hun eentje een woning huren en een inkomen boven de 47.077 euro hebben. Ook voor huishoudens van meerdere personen met een inkomen van meer dan 54.196 euro geldt deze verhoging.
5. Huur onder de 300 euro
Huurt u een sociale huurwoning met een huur onder de 300 euro? Dan mag uw huur worden verhoogd met maximaal 25 euro per maand. Maar niet als u een vrij hoog inkomen heeft. Dan geldt het bedrag van de inkomensafhankelijke huurverhoging. Het gaat dan weer om eenpersoonshuishoudens met een inkomen vanaf 47.077 euro en meerpersoonshuishoudens met een inkomen hoger dan 54.196 euro per jaar.
6. Vrije sector
Volgend jaar gaat de zogeheten liberalisatiegrens omhoog. Boven deze grens vallen huurwoningen in de vrije sector. Voor die woningen geldt geen maximum huurprijs of puntensysteem. Ook hebben huurders in de vrije sector geen recht op huurtoeslag. In 2021 lag de liberalisatiegrens op een kale huur van 752,33 euro per maand. Vanaf 2022 valt een woning vanaf 763,47 euro in de vrije sector. Boven dit bedrag krijgt u dus geen huurtoeslag. Dit geldt alleen voor nieuwe huurcontracten.
De huur voor de vrije sector mag van de overheid weer worden verhoogd. De maximale huurverhoging voor deze woningen wordt komend jaar 1 procent bovenop de inflatie. Dit betekent dat als de inflatie over 2021 bijvoorbeeld wordt vastgesteld op 2,3 procent, de huur mag worden verhoogd met 3,3 procent (2,3 + 1). Voor Omnia Wonen mag deze huurverhoging door toedoen van de SHOW echter nooit hoger zijn dan de jaarlijkse maximale huurverhoging voor de sociale sector.
7. Prestatieafspraken
Elk jaar maken de ambassadeurs van de SHOW afspraken met Omnia Wonen en uw gemeente over wat wij met elkaar willen bereiken. Dit worden ‘prestatieafspraken’ genoemd. Deze afspraken worden op papier vastgelegd. Hierin staat bijvoorbeeld hoeveel woningen er gebouwd moeten worden en voor wie die huizen bedoeld zijn. Ook worden er afspraken gemaakt over de huurprijs. Zo hebben wij voor 2022 in Steenwijkerland afgesproken dat minimaal 70% van alle sociale huurwoningen daar een huurprijs heeft onder de 678 euro.
Door wijzigingen van de Woningwet is het mogelijk om plaatselijk meer af te wijken van landelijke regels. Dit heeft niet direct gevolgen voor de huurders van Omnia Wonen. Voor de SHOW is het volgend jaar niet langer verplicht om met Omnia Wonen een vooroverleg te houden over de inzet voor de prestatieafspraken.